Política

Montero al PP: “Promouen la cultura de la violació”

La primera reducció de pena aplicada per l’Audiència de Girona al violador d’una dona a Blanes eleva el neguit als ministeris d’Igualtat i Justícia

Llop dicta esperar el criteri del Tribunal Suprem

La primera sentència que rebaixa la pena a un violador d’una dona a Blanes el 24 de gener del 2018 per l’aplicació que l’Audiència de Girona ha fet de la llei del “només sí és sí” –fins ara les rebaixes ho eren per recursos a la sentència dictada; ara és la sentència que d’entrada aplica la llei nova per beneficiar el reu en una agressió sexual de fa quatre anys– eleva el neguit als ministeris d’Igualtat i Justícia. En un Congrés convuls pels insults de Vox, en la sessió de control d’ahir la ministra d’Igualtat, Irene Montero, afrontava qüestions pel cas de Girona –la petició del fiscal de 12 anys ha acabat en 2,6 anys de presó per a l’home per haver introduït violentament el penis a la vagina de la dona sense que ella, “conscient de la desproporció de forces i producte dels cops rebuts poca estona abans, decidís exercir cap tipus de resistència”– i les altres rebaixes de pena a agressors. Davant de Belén Hoyo (PP), Montero citava la campanya de la Xunta de Galícia que té el focus en la dona, i encenia el PP: “Promouen la cultura de la violació, que posa en qüestió la credibilitat de les víctimes.”

L’acusació de Montero va desfermar dos minuts de cridòria als escons del PP, on Cuca Gamarra va exigir a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que aturés la ministra i l’amonestés. La vigília, a Patricia Rueda (Vox) li va ser retirada la paraula per haver titllat ERC i Bildu de “colpistes” i “filoetarres”, i la dreta exigia la torna i que Batet silenciés la ministra.

Batet renya la ministra

Batet li va deixar acabar la resposta i la va renyar: “Senyora ministra, la presidència considera que l’expressió que ha utilitzat no és adequada en termes parlamentaris dirigida a un grup parlamentari. Demano, sisplau, respecte en les expressions i contenció en el llenguatge; volem contribuir a la convivència a la cambra i a fora.”

Diari de sessions intacte

La ministra d’Igualtat va mirar Batet fent que no amb el cap. Al costat, la ministra de Ciència, Diana Morant, no sabia on mirar. Si bé Batet no va exigir la retirada de la frase –i això va enervar el PP–, l’enunciat clàssic de censura –“serà retirat del diari de sessions”– no vol dir res: els taquígrafs ho recullen tot al diari, amb l’únic afegit d’un asterisc si hi ha una petició formal de Batet o d’Alfonso Rodríguez Gómez de Celis quan és ell qui oficia la sessió.

Montero no va ser aplaudida per cap diputat del PSOE i només va tenir l’escalf de l’ovació del grup de Jaume Asens. “La ministra ja hauria d’haver dimitit fa setmanes, quan dia rere dia i per la seva llei surten al carrer agressors sexuals, i aquí hem d’aguantar que ens insulti; algú així no pot seure ni un minut més al Consell de Ministres i n’ha de sortir. Tot té un límit”, va dir Gamarra ja al passadís.

El Suprem i la Manada

En espera que el Tribunal Suprem resolgui si rebaixa o no la pena als cinc joves de la Manada per la violació d’una noia de 18 anys a Pamplona durant els Sanfermines del 2016, el cas que precisament va motivar la llei de garantia integral de la llibertat sexual (o del “només sí és sí”), els tribunals estan interpretant la llei de forma desigual. El mateix Suprem no ha tingut un criteri únic en les revisions per canvis en el Codi Penal en l’última dècada.

Desgavell interpretatiu

Si bé l’Audiència de Madrid avala el benefici al reu adduint que la llei no té una disposició transitòria que digui el contrari, l’Audiència de La Rioja no aplica rebaixes i recorda que és d’aplicació la disposició transitòria cinquena del Codi Penal del 1995, que prohibeix la revisió si la pena imposada està dins la forquilla de pena que s’imposa en la nova llei. El Ministeri d’Igualtat creu que la unanimitat dels jutges madrilenys obeeix al “masclisme” i a l’animositat conservadora.

La Xunta: “Però passa”

La campanya institucional de la Xunta de Galícia oblida l’agressor i posa el focus en la dona. “Una discoteca. Una copa desatesa. No hauria de passar, però passa” i “una jove camina sola de nit. Porta les claus a la mà. No hauria de passar, però passa” són els dos dels lemes d’aquesta polèmica campanya. “Aleshores com anomenen vostès a dir a una dona que vigili la seva copa en lloc de posar el focus en l’agressor? La llei del «només sí és sí» posa el consentiment en el centre”, va reivindicar Montero sense desdir-se de res.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, va corregir la titular d’Igualtat. “Tots els partits firmants del pacte d’estat contra la violència masclista estan a l’altura”, matisava. Llop va receptar “prudència” i va apostar per “esperar” el criteri del Tribunal Suprem en el cas de la Manada.

LA FRASE

Prudència i esperem a veure quin és el criteri del Suprem
Pilar Llop
ministra de justícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs