Política

GEMMA GEIS

ALCALDABLE DE JUNTS PER CATALUNYA A GIRONA

“Arriscar té sentit quan és per Girona i el que estimes”

“Jo no em volia presentar si no em sortien projectes nous. Vaig veure que la meva llibreta no era erma i, per tant, m’ho vaig plantejar de veritat”

“Els gironins em van permetre ser consellera de Recerca i Universitats. Per tant, tot el meu coneixement i la capacitat de gestió que hagi pogut assolir, si els puc posar al servei de la meva ciutat...”

Gemma Geis i Carreras (Girona, 1979) va fer el traspàs de cartera amb l’exalcalde Joaquim Nadal al Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat l’11 d’octubre. Doctora en dret i professora de la Universitat de Girona, Geis ja és oficialment l’alcaldable de Junts a Girona, des que ahir al vespre la militància va avalar la seva candidatura. L’exconsellera és conscient dels riscos de l’aventura, però avisa: “M’hi deixaré la pell, i la gent que em coneix sap que, si ho dic, ho faig.”

Quan es va plantejar o quan va veure que podria ser l’alcaldable de Junts?
Bé, és veritat que moltes vegades gent del meu entorn m’ho havia plantejat, però, seriosament, aquest mes i mig, aquests últims dos mesos. Més enllà de persones del meu entorn, amics, coneguts..., vaig agafar una llibreta i vaig seure a veure si podia aportar projectes propis, més enllà d’escoltar molta gent i construir un projecte conjunt. Jo no em volia presentar si era erma, si no em sortien projectes propis. Però amb l’experiència d’haver estat consellera de Recerca i Universitats i els reptes de futur, si això podia sumar en un projecte modern i en un projecte nou per a la ciutat de Girona, escoltant i sumant, vaig veure que aquella llibreta no era erma i, per tant, m’ho vaig plantejar de veritat.
I va fer la llista de les coses bones i les coses dolentes?
Normalment, quan faig els passos, em funciona bastant el cor i m’estimo molt la meva ciutat i m’estimo molt la gent que m’ha demanat que ho fes [...].
El trencament del pacte Junts-ERC a la Generalitat [a principis d’octubre] va precipitar la decisió? Hauria pogut ser alcaldable i consellera alhora?
Sí, sí, hauria estat possible.
Quan vostè era partidària de sortir del govern, no pensava en aquell moment a ser alcaldable a Girona?
No, no, ho deia pensant en el que ha passat ara, aquests dies, amb la reforma del delicte de sedició. Ho deia sempre en clau nacional.
Pot esmentar gent que l’hagi animat a fer aquest pas?
És que hi ha tanta gent, gent normal, d’entitats, la gent del meu dia a dia, amics meus que són pares... És la suma de molta gent. Una mica també els gironins, amb els set diputats que vam obtenir en les darreres eleccions al Parlament [el 14 de febrer del 2021, Junts va obtenir 7 diputats de 17 a la circumscripció de Girona], em vam permetre ser consellera de Recerca i Universitats. Per tant, tot el meu coneixement i la capacitat de gestió que hagi pogut assolir, si els puc posar al servei de la meva ciutat... També crec que els vots del 14 de febrer em van permetre ser consellera de Recerca i Universitats. Si agafava la llibreta i escoltava i em sortien projectes propis que a mi em feien il·lusió i m’emocionaven, doncs em podia plantejar fer el pas [...].
De tota manera, si hagués anat bé l’elecció de la primera candidata, Assumpció Puig, que només ho va ser durant quatre mesos, ara mateix no estaríem parlant vostè i jo. Hi ha parlat, amb ella, per cert?
En política passen tants esdeveniments, i tan ràpid, que has d’intentar prendre les millors decisions quan les has de prendre. Planificar molt a llarg termini és un error; en cada moment has de pensar el millor. I ara som en aquesta fase.
Ha parlat amb Assumpció Puig?
No.
Què pensa de la seva renúncia?
Ara he de mirar endavant.
Haver arribat ara a la cursa electoral quan els altres tres candidats que podrien guanyar [Lluc Salellas (Guanyem), Sílvia Paneque (PSC) i Quim Ayats (ERC)] ja són regidors i vostè serà la nova tot i haver estat consellera, no li resta punts?
Mai he tingut recorregut de res abans d’haver estat alguna cosa. Per tant, per a mi el que suma és la il·lusió, la capacitat de fer un bon projecte per a Girona, que és el més important, i la capacitat de destinar-hi la màxima força de treball.
La situació és molt oberta. El 2023 farà dotze anys que Junts (abans, CiU) governa Girona. No sé si és molt arriscat fer el pas ara. Ningú li garanteix que serà l’alcaldessa. No sé si es veu com Carles Puigdemont, que va entrar el 2007, va estar quatre anys de regidor a l’oposició i després va ser alcalde. No sé si es veu exercint d’alcaldessa o obtenint un bon resultat sense ser la persona que governi...
Els escenaris els consideres quan succeeixen. Arriscar té tot el sentit del món quan arrisques per la teva ciutat i per la gent que estimes, i jo estic arriscant per la meva ciutat, per la gent que estimo i per un projecte molt il·lusionant i que permeti a Girona, que té un potencial molt gran, ser una ciutat millor per a molta gent i, sobretot, des de l’encàrrec de ser alcaldessa, poder ajudar en el projecte de vida de cadascuna de les persones, que tinguin una alcaldessa al costat [...].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona