Política

Iran suprimeix la policia de la moral que va detenir Mahsa Amin

Ho ha anunciat el fiscal general del país després de mesos de protestes per la mort de la jove quan estava arrestada per portar mal posat el vel

Iran ha suprimit la policia de la moral, força que vigilava la vestimenta de les persones i detenia sobretot a les dones que no es cobrien el cap d’acord amb els codis dictats pel sistema de la República Islàmica, segona ha informat el fiscal general del país, Mohamad Yafar Montazerí.

Aquesta policia “no té res a veure amb el Poder Judicial”, ha remarcat el fiscal en fer l’anunci en declaracions difoses per l’agencia local iraniana ISNA i que els analistes consideren una cessió davant el moviment de protesta popular que registra el país des de fa tres mesos quan el 16 de setembre passat va morir la jove kurda de 22 anys Mahsa Amini, que va ser arrestada precisament per la policia de la moral per portar suposadament mal posat el vel islàmic.

Les protestes es van intensificar i van ser força majoritàries arreu del món. La manifestacions arran de la mort d’Amini també incloïen reivindicacions sobre la fi de la República Islàmica. “No es tracta de protesta, això és una revolució”, “no volem República Islàmica” i “mort al dictador” són alguns dels lemes que han cridat els participants en les protestes o a les nits, des de les finestres de casa seva. També es poden llegir aquests missatges en murs d’edificis des de la mort d’Amini.

Segons el Consell de Seguretat de l’Iran, des de l’inici de les protestes han mort “més de 200 persones”, però les organitzacions no governamentals com Iran Human Rights, amb seu a Oslo, situen el nombre de defuncions en prop de 550, per la forta pressió judicial.

A més, almenys 2.000 persones han estat acusades de diversos delictes per la seva participació en les mobilitzacions, de les quals sis han estat condemnades a mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona