Política

ERC esgotarà la negociació sobre la reforma dels desordres públics

Recorda que hi està treballant i que té temps fins divendres per presentar esmenes al text inicialment pactat amb el PSOE i Podemos

Junts hi presentarà esmenes parcials i els reclama que rectifiquin

ERC esgotarà la negociació fins a última hora per veure si pot retocar la reforma del Codi Penal en principi ja pactada amb el PSOE i Unidas Podemos, després de les crítiques rebudes pels canvis anunciats en el delicte de desordres públics agreujats. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha recordat aquest migdia que hi ha temps fins divendres per presentar-hi esmenes i que la seva formació serà “exigent, com sempre”. Els d’Oriol Junqueras esperen que durant la setmana es pugui “treballar amb la discreció necessària” i aleshores establir “la posició definitiva” sobre si acaben presentant esmenes o no. “Serem exigents fins a l’últim minut per treballar perquè hi hagi justícia on fins ara hi ha hagut injustícia i perquè hi hagi menys eines perquè es pugui reprimir”, ha dit. En aquesta línia, precisament, Unidas Podemos ja ha anunciat en els últims dies que presentarà una esmena a la reforma al Congrés per “blindar el dret de protesta”.

Sobre la manifestació de demà convocada per l’ANC en contra de la reforma, Vilalta ha lamentat que protesten contra el govern en lloc de fer-ho contra els “aparells de l’Estat espanyol”. L’ANC critica que si s’aprova tal com està, la modificació “portaria a la presó les persones que van permetre i protegir el referèndum de l’1-O, així com els milers de persones que, exercint el dret a la manifestació pacífica, van tallar carreteres o vies públiques per alertar el món de la repressió de l’Estat espanyol”. Vilalta ha mostrat el “respecte” per l’entitat i les altres organitzacions que s’hi han afegit, però ha insistit que no comparteix “l’enfocament” de la convocatòria.

Entretant, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha demanat a ERC i els comuns que “rectifiquin” el seu posicionament, concretament, sobre el delicte de desordres públics agreujats. Rius també ha insistit que el text actual “amenaça drets bàsics” i ha anunciat que el seu grup al Congrés hi presentarà esmenes parcials per evitar que suposi “una retallada de drets fonamentals”. “Pensem que encara hi som a temps”, ha insistit. Junts ha alertat que si s’aprova el redactat actual “s’obre el camí a augmentar la repressió contra l’independentisme i els moviments socials”.

En relació a una possible reforma del delicte de malversació, Rius ha explicat que ara mateix no hi ha cap text sobre la taula i que quan hi sigui l’examinaran, però ha avançat que no volen que passi com amb el delicte de sedició quan “diuen que treuen un delicte i finalment només li canvien el nom”.

Rius ha animat a assistir a la manifestació de l’ANC contra la reforma, i ha explicat que per part de Junts hi participaran el secretari general i la presidenta, Jordi Turull i Laura Borràs, respectivament.

Òmnium no secunda la protesta de l’ANC

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha anunciat que l’entitat no anirà a la manifestació convocada demà per l’ANC contra la reforma del Codi Penal. “No anirem a remolc de ningú i Òmnium no contribuirà a la confrontació entre diferents agents del moviment independentista i a fer antipolítica”, ha assegurat a ’La Vanguardia’. Antich celebra l’eliminació de la sedició impulsada pel govern espanyol i ERC, però veu amb preocupació, això sí, que “vagi de la mà de l’ampliació del delicte de desordres públics”. I ha argumentat que “de cap manera es poden sacrificar drets fonamentals pel camí”. Segons ell, la tramitació de la reforma al Congrés serà “molt important” per garantir que “qualsevol cosa que es toqui de l’actual delicte de desordres públics garanteixi l’exercici de drets fonamentals i no criminalitzi el dret de protesta”.

Antich ha defensat que Òmnium és partidària de la “mobilització en xarxa de manera consensuada”, i per això ha criticat que l’ANC hagi convocat pel seu compte la manifestació del 6 de desembre, ja que només se’ls ha demanat “adhesió”. Segons el president d’Òmnium, en tot cas, les relacions són fluides amb l’ANC i hi ha una bilateral estable amb contactes setmanals. A més, assegura que ha parlat amb el govern, amb tots els agents polítics i amb tots els moviments socials amb l’objectiu de trobar “el màxim consens”. “Hem estat parlant amb Esquerra, Junts, la CUP i els comuns. Tots reconeixen que no hi ha res tancat i ens confirmen que volen fer pressió política perquè la proposta d’ampliació de desordres públics sigui esmenada”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona