Política

Complot colpista desactivat

Detenen els membres d’un grup de fanàtics ultres que planejaven derrocar l’ordre constitucional i negociar amb Moscou

La fiscalia investiga el moviment Ciutadans del Reich com una organització terrorista armada

Un aristòcrata, una jutgessa retirada i exdiputada de la ultradreta parlamentària, un exsoldat i 22 companys més, inclosa una ciutadana russa, eren alguns dels membres de la “conspiració” desactivada ahir, que tenia per objectiu irrompre al Reichstag de Berlín, enderrocar l’ordre constitucional i proclamar un “govern militar transitori”.

També formaven part de l’inefable grup un cuiner d’elit, un pilot d’una companyia aèria alemanya, un exparacaigudista, un cantant d’òpera i un líder local dels moviments antivacunes. Si s’haguessin sortit amb la seva, el nou cap del govern alemany seria un tal príncep Reuss, mentre que la jutgessa retirada passaria a ministra de Justícia i el cantant d’òpera, a Cultura.

Tots van ser detinguts ahir en una macrooperació policial desplegada per 130 domicilis i oficines repartits entre 11 dels16 lands alemanys, amb participació de 3.000 policies, inclosos els agents del cos especial GSG9.

Va ser l’operació més contundent fins ara contra els anomenats Reichsbürger, o Ciutadans del Reich, moviment que no reconeix ni la Constitució ni les fronteres actuals d’Alemanya. Fins fa pocs anys, eren un grup sense estructura pròpia, d’uns 10.000 membres. Amb les protestes antivacunes van guanyar clientela, entre radicals, conspiranoics i altres moviments extremistes minoritaris.

La constel·lació dels “conspirats” detinguts ahir sembla de pel·lícula de riure, començant pel seu líder, un empresari del sector immobiliari de 71 anys de Frankfurt que es fa dir Heinrich XIII o príncep Reuss i que vol ser el nou kaiser alemany. Faria riure, si no fos que els seus plans recorden les imatges de l’assalt al Capitoli per part de centenars de seguidors de Trump, després de la seva primera derrota contra Biden.

Assalt al Parlament

O a l’intent d’entrar al mateix Reichstag alemany l’agost del 2020, quan un centenar de ciutadans del Reich es van disgregar d’una manifestació d’antivacunes i va plantar-se amb les seves banderes davant la seu del Parlament federal.

No van aconseguir el propòsit d’entrar-hi. Van ser interceptats pels policies de guàrdia. Però les imatges del 2020 ja van fer la volta al món. També la van fer ahir les de la detenció del “príncep”, i imatges d’arxiu de successives intervencions al Parlament de Birgit Malsack-Winkemann, quan encara era diputada d’Alternativa per Alemanya(AfD), la principal formació política de la ultradreta al país

El comunicat del fiscal federal, Peter Franck, semblava un relat amb un seguit de personatges delirants, gairebé tots per damunt dels 40 anys. Segons la fiscalia, volien formar una milícia armada per executar el seu cop d’estat. Un cop assaltat el Parlament, comptaven que se’ls afegirien altres seguidors d’arreu d’Alemanya. Heinrich XIII seria proclamat nou cap del govern i, des d’aquesta posició, negociaria amb Rússia com a principal aliat estranger. La parella del príncep, Vitalia, de nacionalitat russa, s’encarregaria d’agilitar-ne els contactes. Vitalia és, pel fiscal, només una col·laboradora. No hi ha proves que hagués intentat emprendre aquestes gestions de contacte.

Que no és per prendre-s’ho com una pel·lícula de riure ho palesa que uns quants membres del grup disposaven d’armes –amb llicència, la majoria–- i practicaven en un camp de tir. Un dels detinguts té nou armes, totes legals.

A més dels 25 detinguts, s’investiga 51 sospitosos més de donar suport al grup o estar-hi connectats. Tots ells estan sota sospita d’integrar un grup terrorista o col·laborar-hi.

La Policia Federal d’Investigacions Criminals ha obert un sumari anomenat Schatten (Ombra). Seguien els moviments del grup des de la primavera, sobretot els del príncep. Heinrich XIII és un personatge rellevant en els ambients del Reichbürger des que fa uns anys va proclamar obertament, en un acte a Zuric, la seva intenció de restituir la monarquia. Considera que la República Federal d’Alemanya no és un estat sobirà, sinó fundat pels aliats després de 1945 per tenir el país dominat.

LES XIFRES

25
sospitosos
van ser detinguts i es van escorcollar 130 edificis repartits per 11 dels 16 lands alemanys.
3.000
policies
van participar en l’operació, la més contundent practicada mai contra radicals dretans.

Deliris conspiranoics o perill real

Gemma C. Serra

“Som a l’abisme de l’amenaça terrorista”, afirmava ahir la ministra de l’Interior, la socialdemòcrata Nancy Faeser, en informar de les detencions. És un terrorisme “empès per fantasies colpistes i ideologies de la conspiració”, segons la ministra, que va agrair la impecable coordinació de l’operatiu estès a bona part del país per “protegir la nostra democràcia”. Els Reichsbürger o Ciutadans del Reich van deixar fa temps de ser un perill residual, en el context de les organitzacions ultradretanes o neonazis del país. S’han infiltrat en les forces armades, com han demostrat successius casos de soldats integrats en aquest moviment. Per Faeser, com per tot el govern tripartit de Scholz (socialdemòcrates, verds i liberals), la ultradreta és la principal amenaça a la seguretat del país. El seu braç parlamentari és Alternativa per Alemanya (AfD), altaveu del discurs de l’odi des dels escons de diputats, sigui al Reichstag, en cambres regionals o en consells municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona