Política

EVA ROVIRA I ANGLADA

CAP DE L’OPOSICIÓ A LA BISBAL D’EMPORDÀ (CXLB-JXCAT-JUNTS)

“La imatge actual de la Bisbal és la d’una ciutat bruta i deixada”

“Hi ha qui en discuteix la capitalitat de comarca, però segurament això és perquè també la vol”

“Necessitem un institut urgentment, perquè ara hi ha ‘overbooking’ de nens i nenes, i no es poden fer els cicles formatius que caldria implantar”

Hi ha molta demanda de persones que volen fer esport, però no tenim prou espais
Moltes empreses han volgut venir, però la burocràcia a l’Ajuntament és molt feixuga i han marxat

Eva Rovira (la Bisbal, 1978) va assumir fa uns dies el càrrec de portaveu del grup municipal de Compromís per la Bisbal-JxCat-Junts, la principal força a l’oposició de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, en substitució de Xevi Font. Forma part de l’equip des de finals del 2021 i diu que no descarta ser la cap de llista el 2023, tot i que el seu grup encara treballa en l’elaboració de la candidatura.

La Bisbal és capital del Baix Empordà, però hi ha qui discuteix aquesta capitalitat.
Bé, jo penso que hi ha qui la discuteix perquè també la vol. Si no fos així, no seria tema de discussió. Sí que és veritat que es poden millorar coses. Podríem tenir un tanatori més actualitzat, amb la sala de crematori o una sala de cerimònies, o podríem tenir un geriàtric més gran. Però bé, hi ha la seu del Consell Comarcal, els jutjats i altres coses que penso que ja tenen pes. També, som el nucli d’una sèrie de municipis petits, que això crea molta xarxa.
Quins altres avantatges creu que té el poble?
Un avantatge que, per a mi, és un orgull, són les entitats. En tenim de molts tipus: culturals, esportives, musicals, etc. O sigui, una xarxa molt àmplia, i això comporta molta activitat. De vegades, sí que és veritat que supleixen el que fa l’Ajuntament o el que hauria de fer, però ens donen molta vida. Com a avantatge, jo també parlaria de la feina que s’ha fet amb el Terracotta Museu. És un museu que ens ha donat una imatge internacional i que promou molt la ceràmica. Tenim també una representació esportiva que no podem obviar. Hi ha dos tornejos molt importants, que són internacionals: el del tennis femení, del Club de Tennis, i el MIC de futbol. I no podem oblidar que el Bisbal Bàsquet té un equip a categoria nacional i que el patinatge va fent passets cap a dalt.
Què hi falta, a la Bisbal?
Una mancança molt bàsica i visible és la imatge que té actualment. Es veu una ciutat bruta i deixada. Després, té una bona base esportiva, des de mainada fins a adults; tothom vol fer esport, però no tenim espais. Hi ha alumnes de totes les edats que es volen integrar en molts esports que tenim i se’ls ha de dir que no, perquè no hi ha prou espais. Una altra mancança és en el tema del transport públic. Per anar als pobles, aquests que parlava del costat, si no tens un transport propi és molt complicat poder-hi arribar, tant cap a un costat com cap a l’altre. La gent gran, les persones amb mobilitat reduïda i la mainada no poden desplaçar-se com els convindria. D’altra banda, les voreres en carrers estrets són molt petites, no hi passen cadires de rodes ni cotxets, i els vianants es troben que, a més, estan trencades, tenen clots, vull dir que tampoc és fàcil passejar-s’hi. I els clots a l’asfalt, per a les bicicletes, les motocicletes i els patinets, són un perill.
I com es poden arreglar?
Jo crec que s’ha de fer una gran inversió i també s’ha de treballar en la part cívica, perquè, és clar, una cosa va lligada amb l’altra: si tampoc cuidem el mobiliari urbà, ja el podem anar arreglant. Però, bé, el que és clar és que tot això s’ha de fer des de l’Ajuntament. Penso que, si es neteja i la imatge canvia, també serà més fàcil que la gent ho mantingui bé.
Ha de créixer més, el poble?
Depèn. Si m’ho miro des de la demanda que hi ha pel que fa a lloguer o compravenda, tant de pisos com de cases, diria que sí, que ha de créixer, perquè no n’hi ha i el poc que hi ha és caríssim, i això no permet que la gent pugui venir. Ara bé, passeges per la Bisbal i veus edificis tancats i molta ocupació (ocupes). Per tant, això t’ho fa replantejar i et fa pensar que potser hauríem de preguntar-nos per què estan tancats i per què hi ha tanta ocupació, és a dir, s’ha de mirar d’ordenar això i, després, si cal, ampliar. Penso que primer hauríem de potenciar els edificis tancats.
Els recents canvis de circulació interior, encara costa assumir-los.
Jo penso que els humans som animals de costums. Sí que és veritat que hem eliminat la circulació al carrer Ample i s’ha fet com una circular. Al final, és una circumferència, no cal trencar-s’hi les banyes: fas una rodona i vas allà on vols. No la veig caòtica, la circulació, però crec que ens falta temps per acostumar-nos-hi.
Variant, sí o no?
El vial del carrer Josep Irla es va fer per treure els vehicles pesants del centre. Ara, hi veig una avinguda amb clots i un asfalt malmès, amb poc espai per circular, i hi ha una escola i un institut, amb mainada que surt en hores punta. Si miro tot això, et diré “sí, i tant; variant, sí”. Ara bé, si ho miro des del punt de vista paisatgístic, econòmic i de promoció de la ciutat i el comerç, et diré que no. Abans de prendre una decisió, s’ha d’estudiar molt bé per tots costats.
Es promou prou la ceràmica?
Crec que s’ha de promoure molt més. S’ha fet molta feina a escala internacional; la marca està molt ben reconeguda. Però penso que tota la feina que s’ha fet des de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament en aquest sentit s’hauria de fer també més en l’àmbit local i de la demarcació. Si es potenciés tot això i vinguessin més artesans, crec que l’Aigüeta tornaria a revifar.
Quines necessitats hi ha en matèria d’ensenyament?
La Bisbal necessita un institut urgentment. Hi ha un overbooking de nens i nenes. Hem d’agafar aules de l’escola Joan de Margarit, que està ben bé a tocar de l’institut, i no sé fins a quin punt és positiu que vagin els més grans de l’institut amb els petits de l’escola. Un nou institut també permetria implantar més cicles formatius. A més, l’escola L’Empordanet està tota en barracons i també es mereix tenir un edifici com cal.
El sector industrial és l’adequat, per a la Bisbal?
Crec que s’han de potenciar les grans empreses. En teníem i es van deixar perdre per una mala gestió des de l’Ajuntament. Hi ha les naus buides i potser s’hauria de fer promoció perquè es tornin a omplir amb activitats econòmiques, totes variades. Algunes empreses han marxat a Corçà o a Vulpellac, i seria interessant que tot això tornés. És veritat que tenim poc espai per a la indústria, no tenim polígon, però les naus buides són perdudes. Un altre problema que veig a la Bisbal amb el comerç i la indústria en general és el tema de l’acompanyament. Si parles amb els comerciants, tots coincideixen que la burocràcia a l’Ajuntament és molt feixuga. A veure, la paperassa hi ha de ser, no ens la podem saltar, però hi troben a faltar un referent, una persona de contacte que els pugui guiar. Moltes empreses han volgut venir, però, quan s’han trobat amb tot el que s’han trobat, se n’han anat a un altre poble. Seria una manera d’engegar-ho tot, donar molta facilitat pel que fa a paperassa.
Com es pot revifar el comerç?
Com deia, penso que el que importa és l’acompanyament des de l’Ajuntament, perquè els comerciants se senten sols, abandonats. La covid no hi ha ajudat tampoc, però això ha passat a tot arreu. Potser ens hauríem de plantejar per què a la Bisbal no tornem a arrencar. Falta, des de l’Ajuntament, una mica d’incentiu.
La integració de cultures va pel bon camí?
S’hi està treballant, però falta molta feina. Et passeges per la Bisbal i veus sectors en què hi ha cultures diferents i estan ben marcats, per tant, aquí no hi ha la interculturalitat que hi hauria d’haver. S’hauria d’anar a les arrels, parlar amb les diferents cultures i veure què passa. Potser cal intentar organitzar més activitats interculturals; tan sectoritzat, no pot ser. Si vas als actes públics, sempre hi ha els que estan ben integrats, però no s’hi veuen gaires persones d’altres cultures.
La vida associativa té bona salut?
És del millor que tenim. Sense les associacions, no sé on seria la Bisbal. Són molt importants, perquè cobreixen molta cosa. Hi ha un grup de Facebook que es diu A la Bisbal no s’hi fa mai res, però la veritat és que intentes anar a totes les activitats que s’hi fan i, si algú pot arribar a totes, que m’ho digui; jo soc incapaç d’anar a totes.
Com valora l’activitat del govern?
Vull puntualitzar que no he estat regidora tot el mandat; vaig entrar el desembre del 2021 i no conec tota la trajectòria del que s’ha fet, viscuda des de dins. Ara bé, puc dir que fan algunes coses bé i d’altres, no. Hi ha moltes coses a millorar. Quan hi vaig entrar, no es comptava gens amb l’oposició, però hem volgut donar una empenta per insistir a l’Ajuntament que nosaltres també en formem part i que representem una sèrie de ciutadans. Volíem reivindicar que se’ns tingués en compte, perquè és veritat que l’oposició era allà i nosaltres volíem ser aquí. A còpia d’anar-ho dient, de participar quan feien convocatòries, d’anar-hi anant i de col·laborar, ara se’ns té en compte. Hi ha coses sobre les quals encara costa que se’ns informi, però anem millorant de mica en mica.
Quins reptes creu que té la Bisbal a curt termini?
Millorar les infraestructures esportives, que és bàsic. Continuar treballant en la interculturalitat i intentar cohesionar més. Donar un rendiment més òptim al Teatre Mundial, portar obres de teatre més grans i buscar la fórmula per potenciar-lo més. I el tema de la neteja: la imatge de la Bisbal t’ha de convidar a venir i, ara mateix, això costa, ho veig complicat. Si tu tens una bona imatge del poble, a part que t’agrada, ho comuniques, fas boca-orella, que és la base, i així es promou tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona