Política

escòcia

Escòcia dedicarà els fons del referèndum a combatre la pobresa energètica

La decisió s’ha pres després de la negativa del Suprem britànic a autoritzar un segon referèndum

El govern d’Escòcia ha anunciat aquest dijous que destinarà els diners que havia reservat per a la celebració d’un referèndum d’independència a la lluita contra la pobresa energètica, després que el Tribunal Suprem britànic es pronunciés en contra d’una consulta unilateral.

L’Executiu nacionalista escocès ha anunciat avui en la presentació de la partida de despeses per a l’any vinent fiscal, 2023-2024, que els 20 milions de lliures (22,96 milions d’euros) que aspirava a dedicar a la convocatòria d’un referèndum l’octubre de 2023 serviran per a ajudar als més vulnerables davant l’augment de la factura energètica.

El Suprem va considerar fa tres setmanes que legislar per a la celebració d’un referèndum està fora de les competències del Parlament autònom d’Escòcia i és necessari un acord amb el govern del Regne Unit, com va ocórrer abans de la celebració del plebiscit de 2014.

En aquella ocasió, els escocesos van optar per la permanència al Regne Unit, amb el 55% a favor de la unió i el 45% de la ruptura, una opinió que en els últims anys, segons les enquestes, s’ha decantat més cap a l’autodeterminació.

El ministre d’Economia escocès en funcions, John Swinney, va declarar en presentar uns pressupostos “socials” en la cambra regional que el seu Executiu “respecta la decisió del Tribunal Suprem, però continua creient que la gent d’Escòcia ha de tenir l’oportunitat de tenir aquesta paraula”.

Ara com ara, no obstant això, el govern autònom “ha de fer ús complet dels recursos que té”, ha dit Swinney. “Malgrat la riquesa energètica de la regió”, els fons són necessaris per a ajudar als “ciutadans més necessitats”, ha recalcat.

Swinney va reiterar la convicció del seu govern de cara la celebració d’un nou plebiscit en el futur: “Quan aquesta oportunitat sigui possible, el govern escocès crearà una partida pressupostària perquè tingui lloc”, ha asseverat el ministre nacionalista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta