Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin aprova la concessió de passaports als habitants de les regions annexionades

El decret presidencial inclou el reglament per a la sol·licitud i concessió de documents d’identitat russos a aquells que renunciïn a la ciutadania ucraïnesa

El president rus, Vladímir Putin, ha aprovat aquest dilluns la concessió de passaports als habitants de les quatre regions ucraïneses annexionades per Rússia: Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia.

El decret presidencial inclou el reglament per a la sol·licitud i concessió de documents d’identitat russos a aquells que renunciïn a la ciutadania ucraïnesa. Això inclou els menors de 14 anys, que poden convertir-se automàticament en ciutadans russos, segons informa l’agència TASS.

El passaport mai es concedirà en cas que el resident en aquestes quatre regions annexionades es negui a jurar lleialtat a l’Estat rus.

Els sol·licitants han de rebre el passaport en mà en un termini no major de deu dies des que van remetre la documentació necessària, segons el decret.

A la fi de setembre Putin va signar l’annexió de les quatre regions ucraïneses durant una cerimònia en el Kremlin després que aquestes celebressin referèndums d’integració en la Federació Russa els resultats de la qual no han estat reconeguts ni per Kíiv ni per la comunitat internacional.

L’exèrcit rus, que es va haver de replegar en els últims mesos de diversos territoris davant la superioritat numèrica de l’enemic, no controla la totalitat de cap d’aquests quatre territoris.

En aquests moments, Moscou controla gairebé la totalitat de Lugansk; gran part de Zaporíjia; més de dos terços de Kherson i poc més de la meitat de Donetsk.

Amb l’annexió d’aquestes quatre regions, Rússia compta ara amb 89 ens federals, encara que Donetsk i Lugansk són considerades repúbliques, i Kherson i Zaporíjia, només regions.

Les esmenes a la Constitució russa introduïdes en 2020 impedeixen el lliurament a un país estranger de territoris pertanyents a l’Estat rus.

Això incumbeix territoris com la península ucraïnesa de Crimea, les quatre regions ucraïneses annexionades o les illes Kurils reclamades pel Japó.

Ucraïna assegura que el Kremlin prepara una gran ofensiva en tots els fronts amb la finalitat de conquistar totalment aquestes quatre regions, mentre Occident sospita que Moscou podria aspirar a prendre nous territoris del país veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona