Política

IRAN

Alliberada l’actriu iraniana detinguda per donar suport a les protestes

Taraneh Alidoosti ha sortit sota fiança després de 19 dies a la presó

Va ser arrestada per “publicar contingut fals i distorsionat, incitar aldarulls i donar suport a moviments anti-iranians”, segons el Poder Judicial

L’actriu iraniana Taraneh Alidoosti ha estat alliberada aquest dimecres sota fiança després de 19 dies de presó per donar suport a les protestes que sacsegen el país des de la mort de Mahsa Amini el 16 de setembre.

L’advocada d’Alidoosti, Zahra Minuí, ha indicat que la seva clienta “ha estat alliberada avui (dimecres) 4 de gener sota fiança”, ha informat l’agència local iraniana de notícies ISNA.

El 17 de desembre passat l’agència Mizan del Poder Judicial ha explicat que l’actriu havia estat arrestada per “publicar contingut fals i distorsionat, incitar aldarulls i donar suport a moviments anti-iranians”.

Des que la van detenir diversos cineastes i intèrprets iranians s’han acostat a la presó Evin de Teheran, on ha estat empresonada, per indagar sobre el seu estat.

També el Festival de Cannes en un comunicat va expressar la seva “condemna ferma” i “tot el seu suport” a Alidoosti i va demanar el seu “alliberament immediat”.

Les protestes van començar a l’Iran a mitjans de setembre, després de la mort sota custòdia policial d’una noia de 22 anys, per portar el vel islàmic mal col·locat, segons la policia.

Almenys 2.000 persones han estat acusades per la justícia iraniana de diversos delictes per la seva participació a les mobilitzacions, de les quals dues van ser executades el mes de desembre.

Les manifestacions han estat durament reprimides. Segons diferents ONG, durant prop de quatre mesos de protestes han mort més de 450 persones.

Alidoosti va publicar un vídeo al novembre sense vel i amb un cartell en què es llegia ‘dona, vida i llibertat’, el lema de les protestes que van començar des de mitjans de setembre a l’Iran.

També va condemnar durament l’execució de Shekari, el jove de 23 anys que va ser penjat el 8 de desembre per ferir un basikh —milicià islàmic— amb un ganivet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona