Política

LLUÍS LLACH

ACTIVISTA I MEMBRE DE LA COORDINADORA DEL DEBAT CONSTITUENT

“Quan hi ha un temporal és quan cal pujar al vaixell”

“Les grans elits polítiques busquen la desmobilització de la gent perquè la gent mobilitzada és difícil de controlar i els interessos partidistes no van en aquest sentit”

“Hi ha unes estratègies equivocades que veuran que abandonar el camí de la fermesa i la confrontació amb l’Estat per defensar un projecte vàlid i pacífic no és la via”

QUÈ ÉS
El Debat Constituent va néixer l’any 2019 com una organització cívica independent de partits i organitzacions polítiques. S’organitza a través d’una coordinador formada per una vintena de persones, que treballen per posar en marxa un procés participatiu per definir el país del futur en un context en què tant la majoria parlamentària com la majoria al carrer expressen la voluntat de superar el marc autonomista i fer realitat un nou context polític en què Catalunya pugui ser un estat independent en resposta a l’1-O.
La independència no la farem des de la dreta o des de l’esquerra... La farem entre tots

El ple d’enteses del Debat Constituent ha aprovat nomenar el Consell de la República dipositari de les conclusions del Fòrum Cívic i Social un cop acabat el procés participatiu que el president Torra va encarregar l’any 2019. Els representants del Debat Constituent diuen que la decisió respon a la divisió de l’independentisme al Parlament.

Per què aquesta decisió?
Des de la Coordinadora d’Enteses, arribem a la conclusió que el 52% de l’independentisme representat al Parlament està en dubte, i acordem que el Consell de la República sigui també dipositari dels resultats del procés participatiu. Això no vol dir que, arribat aquest dia, no ho presentem al Parlament també.
Què voleu dir quan parleu de la “divisió de l’independentisme al Parlament”? No hi ha divisió dins del Consell?
No, perquè els objectius del Consell estan consensuats, des de l’inici, amb gent que abraça un ampli espectre ideològic, que també incloïa ERC. Els objectius del Consell són clars i estan anunciats: volem que es respecti la voluntat de l’1-O i fer el camí cap a la independència de la manera més efectiva possible.
A què us referiu quan parleu de divisió dins del Parlament?
S’ha trencat el 52% de l’independentisme i la unió ha deixat de ser l’objectiu. L’any 2019, el president Torra i l’aleshores vicepresident Aragonès coincidien que el Debat Constituent era un projecte de govern i jo entenia que els partits del govern hi eren al darrere. Això ha canviat molt, i també ha canviat la confiança de molta gent, que veu les lluites intestines prioritàries per sobre de l’alliberament nacional.
Hi té algun pes, en la decisió, el fet que sigueu als dos llocs?
No... Personalment, no he participat en les converses. L’empatia es genera perquè el Consell ha fet de la participació una eina de treball i futur, i el Debat Constituent té l’objectiu de definir què volem ser a través de la participació de la gent.
Però no hi ha gaire participació. Què hi falla?
Les grans elits polítiques busquen la desmobilització perquè la gent mobilitzada és difícil de controlar i els interessos partidistes no van en aquest sentit. En un moment en què la gent necessita respostes, el Debat Constituent obliga a pensar... Malgrat tot, creiem que és el moment, perquè tot el que hem generat durant deu anys hi és i un dia ho necessitarem. De les 15.000 persones que van venir al recital del Sant Jordi, vam obtenir poc més d’un miler d’inscripcions; se’ns ha confós amb un perill electoral i no podem fer publicitat. I hi ha decepció: la gent que voldria fer una societat nova no veu el Debat Constituent com una solució.
Ho és?
No ho és en si mateix, però sí que és indispensable. Per arribar a la independència, necessitarem la mobilització, la confrontació, la unitat, malgrat que pesi a molta gent. La independència no la farem des de la dreta o des de l’esquerra. La farem entre tots. Això és difícil d’empassar quan s’està en una lluita per l’hegemonia. Per això el refugi institucional és el Consell de la República i l’eina semàntica és el Debat Constituent. Som uns fracassats? Sí. Tenim molt poca participació? Sí. Però continuarem presents perquè sabem que, un dia, la nostra eina serà necessària.
Voleu l’1,5% de participació.
Quan es va formar el consell assessor del Debat Constituent, vam veure que cap debat d’aquesta mena, fins i tot amb el suport de l’Estat, mai no havia superat l’1,5%. Són unes 90.000 persones i som molt lluny, però sense això no tindrem autoritat suficient.
Quins avantatges tindrà entregar les conclusions al Consell de la República?
Si a través del Debat Constituent aconseguim la definició d’una república moderna, on la gent tingui eines de gestió del poder, podem mobilitzar els que avui estan decebuts, i els resultats que se’n derivin es poden imposar com un projecte de futur. Al Debat Constituent, notem que quan hi ha temporal és quan cal pujar al vaixell, i els que aspiren a tenir un país millor ho han de tenir en compte.
Tornaran a convergir els camins?
Obligatòriament... Serà una necessitat democràtica. Ja ho comença a ser ara. Hi ha unes estratègies equivocades que veuran que abandonar el camí de la fermesa i la confrontació amb l’Estat per defensar un projecte vàlid i pacífic no és la via. Hi haurà una pulsió que obligarà a ressituar els partits que no veuen que l’època de les princeses i les fades ja ha passat. Tornaran a allò que vol la majoria, un país amb drets i, si pot ser, a través de la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona