Política

Pròxim Orient

El règim iranià amenaça Charlie Hebdo: “Mireu què li ha passat a Salman Rushdie”

El cap de la Guàrdia Revolucionària avisa que no es pot “jugar amb els musulmans”

La revista satírica ha encès l’ira del règim islàmic amb un concurs de caricatures de l’aiatol·là Ali Khamenei

El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, el general Hossein Salami, ha advertit la revista francesa Charlie Hebdo que recordi què li ha passat a Salman Rushdie, que ha estat atacat més de 30 anys després de la publicació d’una novel·la en la qual, segons ell, l’escriptor britànic d’origen indi “va insultar l’islam”.

“Aconsello als francesos i directors de la revista Charlie Hebdo que mirin què li ha passat a Salman Rushdie”, ha brandat Salami durant una cerimònia, segons recull aquest dimecres l’agència semioficial Mehr.

El novel·lista va ser apunyalat l’agost passat quan feia una conferència a la Institució Chautauqua, a l’Estat de Nova York, per un jove de 24 anys d’origen libanès simpatitzant del règim islàmic iranià. Les ferides li van provocar la pèrdua de la visió en un ull i li han afectat la mobilitat d’una mà.

“Després de molts anys, un jove musulmà s’ha venjat valentament de Salman Rushdie i ningú ha pogut salvar-lo”, ha afirmat Salamí en referència a l’atac del passat agost. “No jugueu amb els musulmans”, ha avisat el militar.

El 1989 l’aiatol·là iranià Ruhol·lah Khomeini va emetre una fàtua on posava preu al cap de Rushdie el 1989 i de qualsevol persona implicada en la publicació de la seva novel·la Els versicles satànics, per haver “atacat l’islam”. L’escriptor va haver de passar anys amagat i sota la protecció de la policia del Regne Unit.

Tot i que el govern de l’Iran va rebutjar qualsevol responsabilitat en el brutal atac a Rushdie, en va culpar la mateix víctima “per insultar els musulmans” amb la seva novel·la, publicada fa més de 30 anys.


Concurs de caricatures
Charlie Hebdo va convocar el 8 de desembre un concurs de caricatures del líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, per “donar suport” als iranians “que lluiten per la seva llibertat” en les protestes per la mort sota custòdia policial de la jove Mahsa Amini, després de ser detinguda per portar mal posat el vel islàmic.

Teheran va condemnar el concurs i va assegurar que “no accepta de cap manera els insults contra els seus valors islàmics, religiosos i nacionals”.

Com a primera resposta davant el concurs, l’Iran va tancar el passat dia 5 l’Institut Francès d’Investigació a l’Iran, en reacció al “silenci” de París sobre el concurs de caricatures.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat admet a tràmit la llei d’amnistia malgrat l’informe d’inconstitucionalitat dels lletrats

barcelona
àsia

Hong Kong aprova una nova llei de seguretat que augmentarà la repressió

barcelona
política

Catalunya en Comú obre les primàries en què Albiach repetirà

barcelona
POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA