Política

Hores decisives per tancar un acord pel pressupost

Pendents de la trobada entre Aragonès i Illa, ERC demana que se segelli el pacte avui mateix i el PSC valora que s’obri a parlar de l’aeroport, però manté el tot o res

Turull lamenta la negociació «laberíntica i de perdigonada» del govern i insinua que serà impossible una entesa a tres bandes

Calma tensa en la política catalana, que afronta hores decisives pendent que es produeixi l’anunciada i discreta reunió presencial entre el president Pere Aragonès i el líder del PSC Salvador Illa que hauria de desllorigar definitivament en les properes hores la negociació del pressupost del 2023. En un acte a Palau aquest migdia amb motiu del centenari de Nativitat Yarza com a primera alcaldessa a Catalunya, Aragonès ha tornat a posar pressió sobre els socialistes. “La majoria de la població necessita que es posin tots els recursos al servei de la ciutadania, aquesta responsabilitat també l’hem d’exercir”, ha advertit.

Més explícit encara, i acompanyat de la consellera d’Economia, Natàlia Mas, el candidat d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha reiterat també aquest migdia que, després d’haver tancat ja uns 150 punts d’acord amb els socialistes, no es pot continuar donant voltes a qüestions “molt explícitament extrapressupostàries o menors en relació al conjunt”, i que ja no hi ha “cap excusa” perquè no es tanqui l’acord “si pot ser avui mateix”. “A què està jugant el PSC seguint donant allargues quan ja està tot parlat, decidit i treballat?”, ha etzibat en un acte a Nou Barris, tot apel·lant-lo que faci un “exercici de responsabilitat” que creu que el govern ja ha fet.

I és que en boca d’ell mateix, de fet, ERC ha fet avui un nou gest i ha presumit que està “desbloquejant” la qüestió de l’ampliació de l’aeroport del Prat, una de les últimes condicions del PSC que encalla l’acord pressupostari. Maragall, de fet, ha capgirat el relat i ha recordat que “va ser el govern socialista i Aena” qui van aturar el projecte quan s’havia obert el debat, amb el seu “o tot o res”, i és l’executiu català qui ara fa un “exercici de responsabilitat”, malgrat que fins els últims dies s’havia negat a entrar-hi en considerar-ho una qüestió extrapressupostària. L’alcaldable, això sí, ha deixat clar que a banda d’una possible ampliació també “està en qüestió” el model de gestió, que ERC vol posar sobre la taula que es faci des de Catalunya.

Les paraules de Maragall, que ja havia avançat avui en una entrevista a La Vanguardia, havien estat ja ben rebudes minuts abans pel mateix Illa, que en una visita a Sant Cugat ha “celebrat” aquest “canvi de mentalitat, si és que hi és”, perquè demostraria que les propostes dels socialistes “no estaven tan allunyades del que convé a Catalunya”. Això sí, ha reclamat que qui ho expressi siguin “portaveus autoritzats del govern”. “No seria la primera vegada que ens trobem posicions discrepants dins d’ERC”, ha furgat. Malgrat això, el PSC manté com a condició per a un sí el ’o tot o res’ expressat en els últims dies al seu document presentat a final d’any. “Si s’accepta, encantats de seguir treballant, i si no, li demanem a Aragonès que busqui altres suports”, ha reiterat Illa, que no ha volgut aclarir quan ni on han quedat de trobar-se amb el president. Això sí, en l’agenda de l’exministre hi figura aquesta tarda una visita a Sant Celoni i un viatge a partir de dilluns a Euskadi, tot i que ha recordat que el PSC no té “cap llindar de temps” que l’empenyi, ja que el pressupost del 2022 ja està prorrogat.

Junts, a l’espera

Entretant, conscient que ara el focus es concentra en mirar de tancar un acord amb el PSC, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha carregat durant el consell nacional del partit a Igualada contra la manera de negociar del govern, que ha titllat de “laberíntica i de perdigonada”, i ha demanat a Aragonès que s’hi impliqui personalment. “Jugant a tres bandes i a cuit i a amagar és impossible arribar a un acord”, ha subratllat, retraient a l’executiu que primer tanqués un pacte amb els comuns quan encara deia que Junts era el soci prioritari, i ara demani renúncies als grups per evitar incompatibilitats amb els altres. “El ‘tu ja m’entens’ no ens serveix, ja sabem com les gasten”, ha deixat clar, en al·lusió per exemple al fet que els hagi assegurat que no congelarà l’obertura de noves delegacions a l’exterior com li demana el PSC. Per això ha acusat el govern de dividir el pressupost “en tres trossets” i voler negociar-ne una part amb cadascú. “Prendrem una decisió en funció del conjunt del pressupost”, ha deixar clar Turull, que creu que el govern ja s’ha adonat “que és el del 21%, i no el del 80%”.

El dirigent ha recordat que hi continua havent temes “cabdals” que els allunyen d’un acord, i a què no poden renunciar, com una deflactació de l’IRPF per compensar els efectes de la inflació, majors ajuts a les pimes per fer front als efectes energètics, i més diners per a l’escola concertada, per disminuir les llistes d’espera de persones dependents, per a la recerca i innovació i per fer menys dependent el govern de l’Estat espanyol. “Són mesures rigoroses i possibles, de la mateixa manera que no hem demanat la lluna en un cove no ens poden demanar l’adhesió del sí perquè sí”, ha conclòs. Turull, així, ha tornat a instar Aragonès a decidir si aposta per un model amb Junts que vagi cap a culminar l’1-O o un altre amb el PSC que suposi menys competències, “cafè per tothom” i una aposta per “anestesiar” les mobilitzacions de la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona