Política

PERÚ

S’eleva a cinquanta el nombre de morts en les protestes al Perú

Fins ara, 41 manifestants han mort en enfrontaments directes amb les forces de l’ordre, un policia ha estat calcinat per una torba i vuit persones més han perdut la vida per fets vinculats als bloquejos de carreteres

Un home va morir aquest diumenge a la ciutat peruana de Moyobamba, a la selvàtica regió de San Martín, per un accident de trànsit vinculat al bloqueig de vies per les protestes antigovernamentals, cosa que ha elevat a cinquanta el total de víctimes mortals de les mobilitzacions al Perú des del desembre, ha informat la Defensoria del Poble.

L’últim informe difós per aquest organisme autònom ha confirmat la mort d’un civil de 39 anys a Moyobamba “per un accident de trànsit vinculat al bloqueig de vies”.

Fins ara, 41 manifestants han mort en enfrontaments directes amb les forces de l’ordre, a més d’un policia que va ser calcinat per una torba.

Així mateix, vuit persones més han perdut la vida per fets vinculats als bloquejos de carreteres que, segons l’últim informe oficial, aquest diumenge han afectat deu regions del país, i han causat “trànsit interromput” en 99 punts del territori nacional.

Segons ha detallat la Defensoria, aquest diumenge hi va haver mobilitzacions i concentracions pacífiques a les províncies d’Andahuaylas, Abancay i Chincheros, ubicades a la regió d’Apurímac, al sud, així com a la província de Hualgayoc, a la regió nord de Cajamarca, i a Lima Metropolitana, a més de les desenes de talls de carreteres i la paralització d’activitats a altres zones del país.

Amb la mort de l’última víctima dels bloquejos, les causes de la qual no han estat detallades, la xifra total de les protestes s’eleva a cinquanta al Perú des que es van iniciar les mobilitzacions el 7 de desembre passat, després del fallit autocop de l’exmandatari Pedro Castillo.

D’aquest total, 22 morts s’han produït l’última setmana, la majoria dilluns passat, quan 17 manifestants van perdre la vida en enfrontaments amb les forces de l’ordre a la ciutat de Juliaca, ubicada a la regió del sud de Puno, limítrof amb Bolívia.

Els manifestants demanen la renúncia de la presidenta, Dina Boluarte, el tancament del Congrés i la convocatòria d’eleccions per a aquest any, entre altres reclams.

Aquest divendres, Boluarte va oferir un missatge a la nació en què va demanar perdó si el seu govern “es va equivocar a trobar la pau i la calma” i va afirmar que no renunciarà i seguirà “promovent el diàleg i la pau social” per superar la crisi social i política que viu el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona