Política

brasil

Lula acusa Bolsonaro d’“instigar” l’“intent de cop” d’Estat

Lula també va denunciar la setmana passada que “molts” policies i militars van ser “connivents” amb el caos generat en la capital brasilera el 8 de gener

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha elevat aquest dimecres el to contra el seu predecessor, Jair Bolsonaro, a qui ha culpat directament d’“instigar” l’“intent de cop” d’Estat que van perpetrar els seus seguidors més radicals el 8 de gener.

“El que va passar aquí va ser una temptativa de cop per gent preparada. No sé si l’expresident el va ordenar, però el que sé és que té culpa perquè es va passar quatre anys instigant l’odi”, ha denunciat Lula en un acte amb representants sindicals en el Palau de Planalto, a Brasília.

El mandatari progressista també ha responsabilitzat el líder ultradretà, al qual va derrotar en les eleccions presidencials d’octubre passat, de “mentir a la societat”, insistint que “el poble havia d’estar armat per a garantir la democràcia”. “La democràcia es garanteix amb cultura, amb llibres, amb debat, amb educació, amb menjar, amb ocupació...”, ha enumerat el governant, que va assumir el poder el passat 1 de gener.

Bolsonaro, qui actualment es troba als Estats Units sense una previsió oficial sobre el seu retorn al Brasil, ha estat inclòs, a petició de la Fiscalia General, en la llista d’investigats de la Cort Suprema per “incitar” la temptativa colpista del passat 8 de gener.

Aquell dia, una horda de milers de bolsonaristes radicals va envair i va causar greus destrosses en les seus del Congrés, la Presidència i el Suprem, en un intent per a enderrocar Lula i retornar al poder per la força a Bolsonaro.

Com a resposta, el president va intervenir l’àrea de seguretat del Districte Federal de Brasília i va convocar ràpidament els caps dels poders Legislatiu i Judicial, així com els 27 governadors del país, per a donar una imatge d’unitat enfront del violent atac a les institucions.

En el pla judicial, el Suprem va apartar temporalment el governador de Brasília, Ibaneis Rocha, i va ordenar la presó de l’exsecretari de Seguretat Anderson Torres, qui va ser ministre de Justícia en el govern de Bolsonaro (2019-2022).

La Policia va trobar a la casa de Torres, un aliat pròxim de Bolsonaro, un esborrany de decret presidencial per a intervenir el Tribunal Superior Electoral (TSE) i “corregir” el resultat dels comicis d’octubre, document que evidència les intencions colpistes de Bolsonaro.

Lula també va denunciar la setmana passada que “molts” policies i militars van ser “connivents” amb el caos generat en la capital brasilera el 8 de gener, que va deixar un balanç d’uns 1.800 detinguts, encara que una part ha estat alliberada i respondrà en llibertat.

Un exministre de Bolsonaro roman en silenci en l’interrogatori pels atacs

L’exministre de Justícia Anderson Torres, detingut per la suposada responsabilitat en els actes colpistes del passat 8 de gener al Brasil, s’ha mantingut aquest dimecres en silenci durant el primer interrogatori al qual ha estat sotmès per les autoritats.

“El silenci d’Anderson Torres durant l’interrogatori és un fort indici. És un pèssim senyal i demostra que hi ha persones grans involucrades en els actes terroristes de Brasília”, ha declarat en el seu perfil de Twitter el portaveu del govern en la Cambra de Diputats, José Guimarães.

Torres és investigat per omissió pel fet que, en la data dels atacs, exercia com a secretari de Seguretat Pública del Districte Federal de Brasília, càrrec del qual va ser destituït el mateix dia, i al fet que va viatjar als Estats Units dos dies abans malgrat que els serveis de seguretat havien alertat sobre possibles incidents.

Qui va ser ministre de Justícia del govern de l’expresident ultradretà Jair Bolsonaro va ser arrestat el dissabte, en desembarcar al Brasil, després que la Cort Suprema ordenés la seva presó en el marc de les recerques pels actes antidemocràtics del 8 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona