Política

Protesta massiva a França contra la jubilació als 64 anys

Més d’un milió de manifestants a tot el país secunden la jornada de mobilització sindical contra la mesura del govern

El sindicalista reformista, Laurent Berger, i el més dur, Philippe Martínez, esperen que el govern reculi

Una mobilització massiva, com no es veia des del 2019 per l’anterior projecte de reforma de les pensions del president, Emmanuel Macron, es va apoderar ahir de tot França. Bona part del país es va mobilitzar en contra del nou projecte d’apujar l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys. La primera unitat sindical al carrer després de dotze anys va possibilitar que 1.100.000 persones, segons el mateix Ministeri de l’Interior, es manifestessin a tot el país alhora que es paralitzava bona part dels transports i serveis públics, amb una incidència també entre les empreses energètiques. Ara s’ha d’esperar la reacció del govern que, en tot cas, té previst presentar aquesta reforma en un Consell de Ministres dilluns que ve.

Poc abans de començar la desfilada des de la plaça de la República de París, amb diferents alternatives a causa de la gentada per dirigir-se a la plaça de la Bastilla i la plaça de la Nació, vam poder parlar amb els dos màxims dirigents sindicals francesos, en aquesta foto inèdita entre reformistes i durs. En primer lloc, Laurent Berger, secretari general de la més possibilista CFDT, de qui Macron confiava que, encara que no donés suport a la reforma, almenys s’abstingués de sortir al carrer.

“La unitat sindical només té sentit si som capaços d’unir-nos entorn d’una reivindicació comuna i, avui, ho és la no acceptació de l’edat de jubilació als 64 anys”, ens va explicar Berger darrere de la pancarta que obria la comitiva en contra de la mesura. Aquesta línia vermella per a la seva central va anar acompanyada d’aclariments. Quan li van comentar la diferència respecte a d’altres països europeus, Beger va precisar que “a França l’edat legal és als 62 anys però la mitjana als 63 i, en altres països, tot i que és més tard, l’edat real de jubilació és força abans”, referint-se als 67 oficials a l’Estat espanyol. “A Espanya, tinc el sentiment que Pedro Sánchez escolta més les organitzacions sindicals que, de vegades, Macron al nostre país”, va acabar afegint-hi.

Per la seva part, el secretari general de la vinculada històricament al Partit Comunista, la CGT, Philippe Martínez, uns metres més enllà, va revelar que les espanyoles UGT i CCOO els havien enviat una carta de suport. “I, coneixent-los una mica, crec que estan d’acord perquè a Espanya també es rebaixi l’edat de jubilació”, va dir Martínez tot recordant que “el salari mínim ha augmentat molt més ràpidament allà que a França”.

Coincidint amb la celebració a Barcelona de la cimera hispanofrancesa, el líder de la CGT va remarcar que a aquella hora els sindicats reivindicaven l’assistència de 20.000 persones a la protesta de la Catalunya del Nord, per dir que “hi ha una gran manifestació a Perpinyà i potser arriba a les orelles de Macron”. “Els ciutadans d’aquest país no volen treballar més anys i és això el que ha de sentir”, va resumir sobre el missatge de la mobilització.

La pugna entre les dues parts, amb una unitat de l’esquerra amb els sindicats, es mantindrà els pròxims dies i setmanes amb la discussió de la llei al Parlament i ja s’ha anunciat una altra jornada de mobilització el 31 de gener.

LA FRASE

Potser la gran manifestació de Perpinyà arriba a les orelles de Macron, que és a Barcelona
Philippe Martínez
secretari general de la cgt

“Reforma justa i responsable”

Anna Balcells

L’esquerra francesa volia que la protesta massiva d’ahir arreu del país aconseguís “fer tremolar les parets de l’Elisi” i obligar el seu inquilí a retirar la proposta de reforma de les pensions. Però a la mateixa hora que es paralitzaven serveis públics i la mobilització ocupava els carrers, Macron era a 1.000 quilòmetres de París, reunit amb Pedro Sánchez i amb sengles delegacions ministerials a Barcelona per firmar el nou tractat d’amistat i cooperació francoespanyol. Preguntat sobre la qüestió al final de la cimera, el president de la República va acceptar el dret a la “legítima expressió dels desacords” –amb bona part de la societat francesa en peu de guerra–, però va recordar tot seguit que el pla de reforma contestat ahir ja el va defensar durant les eleccions presidencials i legislatives de l’any passat, en què va sortir reelegit si bé sense majoria absoluta a l’Assemblea.

Macron va dir que el que cal fer ara és tirar endavant la proposta governamental i “enriquir el projecte” amb les diverses aportacions que es puguin discutir a la cambra. La reforma “és justa i responsable”, va continuar el president, que va presentar el seu pla com l’única via per “salvar” l’actual sistema de pensions. La reforma, hi va afegir, és inevitable “quan augmenta el nombre de jubilats i disminueix el nombre de persones en actiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona