Política

Aragonès reunirà sindicats i patronals per parlar dels pressupostos amb el pacte amb el PSC pendent

El govern convocarà dilluns el Consell del Diàleg Social, 50 dies després de segellar un acord “històric” pels comptes

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunirà dilluns que ve sindicats i patronals en el marc del Consell del Diàleg Social, tal com ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l’ACN. Segons fonts de Palau, el cap de l’executiu vol informar els actors econòmics de la situació dels pressupostos, amb el pacte amb el PSC encara pendent. Així, el govern convocarà el Consell del Diàleg Social uns 50 dies després d’haver-hi segellat un acord “històric” pels comptes del 2023. El govern està “contrariat, sorprès i estranyat” perquè el PSC encara no ha respost la seva proposta sobre la B-40 i la mobilitat al Vallès, que va entregar dilluns la consellera Laura Vilagrà a la portaveu del PSC, Alícia Romero.

El Consell del Diàleg Social està presidit pel President de la Generalitat, i hi participen els secretaris generals dels sindicats CCOO i UGT -Javier Pacheco i Camil Ros-, i els presidents de les patronals Foment del Treball i PIMEC -Josep Lluís Sánchez-Llibre i Antoni Cañete-, així com el conseller d’Empresa i Treball, o el secretari general competent en la matèria.

A principis de desembre va reunir-se per última vegada per segellar un acord entre Govern i agents econòmics i socials pels comptes del 2023. En aquella ocasió, el president Aragonès va definir el pacte com “històric” perquè “mai abans el Govern havia implicat els sindicats i les patronals en l’elaboració del pressupost”.

Segons la normativa que el regula, el Consell del Diàleg Social es reuneix “anualment”, convocat per Presidència. Tot i això, a la pràctica no hi ha una periodicitat establerta i els agents socials i l’executiu fa poc més d’un mes que es van trobar per darrera vegada, precisament, per parlar dels pressupostos. Els acords del Consell es prenen per unanimitat.

La primera reunió del Consell del Diàleg Social de la legislatura va ser l’estiu del 2021, per parlar sobre els ajuts directes previstos per fer front als efectes de la pandèmia.

La negociació, “encallada”

El govern es mostrava ahir “contrariat, sorprès i estranyat” perquè el PSC encara no ha respost la proposta de dilluns sobre la B-40. Fonts de l’executiu lamenten que, quatre dies després, els socialistes encara no hagin fet el retorn del document. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va entregar dilluns a la tarda a la portaveu del PSC, Alícia Romero, la proposta del Govern sobre la mobilitat al Vallès.

L’executiu defensa que la proposta pot encaixar a tothom per tal que totes les parts s’hi sentin còmodes. De fet, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ja va subratllar dimarts que només la B-40 “bloqueja” els pressupostos. La pròpia Romero ho va negar i va assegurar que encara cal tancar més carpetes.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, es van reunir el cap de setmana passat per intentar desencallar la negociació dels pressupostos. La trobada no va acabar amb un acord final, i tots dos van emplaçar-se a perquè Vilagrà i Romero continuessin les negociacions.

De fet, Illa va assegurar ahir que s’havia donat una setmana més de temps amb el president del Govern en la negociació dels pressupostos per treballar “amb discreció”. Però els socialistes creuen que aquesta setmana de marge no començava fins ahir -dia de les declaracions del primer secretari del PSC-, mentre que des de l’executiu entenen que els set dies ja compten des de la reunió entre Aragonès i Illa.

Dilluns totes dues es van reunir a les 16 hores, i van abordar diverses carpetes extra-pressupostàries, com la mobilitat al Vallès, però també l’aeroport del Prat, el projecte del Hard Rock, o Rodalies. I és en aquesta trobada on la consellera de la Presidència va entregar a la portaveu socialista la proposta del Govern per “desencallar” la carpeta de la B-40 i la mobilitat al Vallès.

Tres dies després, però, el PSC encara no ha fet retorn d’aquest breu document, cosa que “estranya” a l’executiu d’Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona