Política

ESTAT FRANCÈS

El govern francès no cedirà a retardar l’edat de jubilació als 64 anys

El ministre de Treball, Olivier Dussopt, ha afirmat que aquesta mesura és la que permet “l’equilibri financer”

El govern francès està disposat a acceptar alguns ajustaments en el projecte de reforma de les pensions, a condició que es pugui mantenir l’objectiu de l’equilibri financer el 2030, però no cedirà a retardar l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys perquè és la condició de l’equilibri.

“El nostre objectiu és tornar a l’equilibri des del 2030”, ha subratllat aquest dilluns el ministre de Treball, Olivier Dussopt, a la conferència de premsa posterior al Consell de Ministres en què s’ha adoptat el projecte.

A la qüestió de si, com ha donat a entendre el president Emmanuel Macron, el text pot ser modificat en el tràmit parlamentari que començarà la setmana que ve en comissió i, sobretot des del 6 de febrer al plenari de l’Assemblea Nacional, Dussopt ha insistit que ja s’han integrat “moltes demandes”.

En particular, ha fet esment que l’augment de la pensió mínima per a tots els que hagin cobert el període de cotització completa al 85% del salari mínim (uns 1.200 euros mensuals) s’aplicarà no només per als futurs pensionistes, sinó també per als actuals.

Però en ser preguntat sobre si aquestes modificacions podrien afectar també el retard de l’edat mínima de jubilació fins als 64 anys, ha respost que això és “el que permet l’equilibri financer” i que “renunciar aquest punt significaria renunciar a l’equilibri”.

El govern es basa per justificar la seva reforma en les estimacions del Consell d’Orientació de les Pensions (COR), un organisme públic independent, que preveu que sense canvis el règim actual entrarà en números vermells, que seran entre 10.000 i 15.000 milions d’euros anuals el 2030, equivalent al 3% de la despesa en pensions.

Tots els sindicats s’oposen frontalment al retard de l’edat de jubilació i, després d’organitzar una jornada unitària de vagues i manifestacions massives que van fer sortir entre un i dos milions de persones al carrer el dia 19 passat, n’han convocat una altra per al 31 de gener.

El ministre de Treball s’ha va esforçat a insistir que aquesta reforma permetrà “corregir un cert nombre de desigualtats”.

Ha posat com a exemple el fet que els agricultors amb règim d’autònoms es podran beneficiar de la pensió mínima al 85% del salari mínim si han cobert el període de cotització completa.

O que es comptabilitzaran com a períodes de cotització el temps que es passi com a cuidador, o més freqüentment cuidadora, d’una persona que tingui un nivell de dependència superior al 80 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona