Política

Macron no cedeix i manté el retard de la jubilació als 64

El govern francès justifica la polèmica mesura per garantir l’equilibri del sistema de pensions i evitar que entri en números vermells

El text encetarà el tràmit parlamentari la setmana vinent

El govern francès està disposat a acceptar algunes modificacions en el seu projecte de reforma de les pensions, però no cedirà en el punt clau, l’endarreriment de l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys, perquè això afectaria l’objectiu de “tornar a l’equilibri financer” del sistema a partir del 2030, segons va explicar el responsable de Treball, Olivier Dussopt, després del Consell de Ministres en què es va adoptar el text. A la pregunta de si, com va deixar entreveure el president Macron, el projecte podria ser modificat durant el tràmit parlamentari que començarà la setmana que ve en comissió i, sobretot, a partir del 6 de febrer en el ple de l’Assemblea, Dussopt va assegurar que ja s’hi han integrat “moltes demandes”. En concret, va dir que l’augment de la pensió mínima per a tots els que hagin cobert el període de cotització completa al 85% del salari mínim (uns 1.200 euros mensuals) s’aplicarà no només als futurs pensionistes, sinó també als actuals. Però sobre l’ajornament de l’edat mínima de jubilació als 64 anys va afirmar que això és “el que permet l’equilibri financer” i que “renunciar a aquest punt significaria renunciar a l’equilibri”. Per justificar la seva reforma, el govern es basa en les estimacions del Consell d’Orientació de les Pensions, un organisme públic independent que preveu que, sense canvis en el règim actual, el sistema entrarà en números vermells, entre 10.000 i 15.000 milions d’euros anuals per al 2030, un 3% de la despesa en pensions.

Tots els sindicats s’oposen frontalment al retard en l’edat de jubilació. Després d’organitzar una jornada unitària de vagues i manifestacions massives que van fer sortir al carrer entre un i dos milions de persones el 19 de gener, n’han convocat una altra per al 31. El ministre de Treball es va esforçar a insistir que la reforma permetrà “corregir un cert nombre de desigualtats” i va posar com a exemple que els agricultors en règim d’autònoms es podran beneficiar de la pensió mínima al 85% del salari mínim si han cobert el període de cotització completa. O que es comptarà com a període de cotització el temps passat com a cuidador –més sovint, cuidadora– d’una persona amb un nivell de dependència superior al 80%.

LA DATA

31.01.23
Els sindicats
convoquen una altra jornada de vagues i manifestacions contra la reforma de les pensions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona