Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia avisa els EUA que no hi haurà “justificació” si envia tancs a Ucraïna

L’ambaixador rus acusa Washington de voler infligir-los una “derrota estratègica”

El Pentàgon assegura que té capacitat de reaccionar davant noves amenaces malgrat l’escassetat d’arsenal per l’ajuda a Kíiv

L’ambaixador rus als Estats Units d’Amèrica (EUA), Anatoli Antonov, ha assegurat aquest dimecres que no hi haurà “justificació” per a un possible lliurament de tancs nord-americans Abrams a Ucraïna.

“Justificar-ho amb arguments de [subministrament d’]armes defensives ja no serà possible. Seria una burda provocació contra Rússia”, ha afirmat el diplomàtic en un comunicat publicat a la web de l’ambaixada.

Antonov ha fet aquest avís després que hagin aparegut informacions a la premsa dels EUA que apunten que Washington s’inclinaria per autoritzar el subministrament dels seus carros de combat.

Segons el representant rus, si Washington accedeix a l’enviament d’aquests tancs a Ucraïna, ja ningú s’haurà de “fer il·lusions sobre qui és l’autèntic agressor en aquest conflicte”.

“És evident que Washington està intentant deliberadament infligir-nos una derrota estratègica i dona llum verd a l’ús de l’ajuda nord-americana per atacar Crimea”, ha dit l’ambaixador rus.

En qualsevol cas, s’ha mostrat convençut que els Abrams “seran destruïts” si arriben a Ucraïna, de la mateixa manera que –segons ell– s’hi destrueix “la resta de l’armament de l’OTAN”.

Antonov es va reunir el dia abans a Washington amb la nova ambaixadora dels EUA a Rússia, Lynne Tracy, abans de la seva sortida cap a Moscou, segons ha informat el govern nord-americà. Els dos diplomàtics no van abordar cap tipus de negociació de pau per posar fi al conflicte a Ucraïna, segons la mateixa font.

Mitjans alemanys com el setmanari Der Spiegel i el canal de televisió NTV han assegurat que el govern alemany ha aprovat l’enviament de tancs Leopard 2 a Ucraïna i està disposat a autoritzar la transferència a aquest país d’almenys una companyia del model Leopard 2A.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, demana fa temps als aliats que li proporcionin aquest armament i subratlla que “no es tracta de cinc, ni de deu, ni de quinze tancs”, ja que “la necessitat és més gran”.

El Pentàgon assegura que té prou arsenal

El departament de Defensa dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha assegurat aquest dimarts que té capacitat per respondre a les amenaces que es puguin plantejar al món. El Pentàgon ha sortit al pas així de la publicació d’un informe que afirma que els recursos actuals que disposa el país no serien suficients per afrontar una guerra.

El portaveu de Defensa, el general de brigada Pat Ryder, ha assenyalat en una roda de premsa que el Pentàgon no farà res que pugui afectar el seu nivell de preparació o la capacitat de respondre als requisits de seguretat nacional.

Ryder ha respost d’aquesta manera a les preguntes dels mitjans sobre l’informe del Centre per a Estudis Internacionals i Estratègics (CSIS) publicat dilluns, el qual conclou que la base industrial de defensa dels Estats Units no està a punt per afrontar una eventual guerra amb la Xina per Taiwan.

L’estudi assenyala que EUA es quedaria en menys d’una setmana sense prou municions de llarg abast i de precisió perquè l’assistència militar que Washington està enviant a Ucraïna per defensar-se de la invasió russa ha minvat l’inventari del Pentàgon.

Per contra, Ryder ha emfatitzat que al mateix temps que ajuda Ucraïna, el país s’ha assegurat que està preparat per afrontar altres amenaces.

“Hi ha converses en marxa i actives com a part del procés per garantir que tenim el que necessitem i que podem continuar reabastint el nostre inventari”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha explicat que l’Estratègia de Defensa Nacional “deixa molt clar” que la Xina és un repte creixent per als EUA i que en base a això s’elaboren els pressupostos militars i es dissenya la doctrina de defensa del país.

“Confio que independentment de la situació que hi hagi al món, com hem fet durant molt temps, que les forces armades d’EUA seran capaces d’estar preparades per respondre als requeriments que ens sol·licitin”, ha reblat.

El diari The New York Times ha informat aquest dimarts que el Pentàgon està immers en una carrera per augmentar la seva producció de coets d’artilleria el 500 % en els pròxims dos anys, cosa que impulsa els nivells de fabricació de municions a uns nivells no vistos des de la Guerra de Corea (1950-1953).

El diari, que cita un informe de l’Exèrcit d’EUA, explica que aquest projecte formaria part de l’esforç de modernització més agressiu en gairebé 40 anys.

Aquesta inversió per produir artilleria es produeix en un moment en què Washington envia a Ucraïna grans quantitats de material d’aquest tipus, en concret de canons Howitzer de 155 mil·límetres, que disparen projectils no guiats.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona