Política

opinió

Educació i cohesió social a Europa

Sabem que l’educació és important en tots els àmbits, tant per al dia a dia de les persones com per trobar feina i situar-se dignament en la societat. Aprofitant que la UE ha designat l’any 2023 com a Any Europeu de les Competències, ens va semblar adient debatre, en la Jornada Europea que el Moviment Europeu fem cada any al Parlament de Catalunya, si l’educació és útil per a la cohesió social, la qual entenem com a bàsica per a l’estabilitat, la llibertat i el benestar de les persones. Així, Alba Vergés, vicepresidenta del Parlament, va manifestar que l’educació és clau per garantir que les transicions verda i digital siguin justes, garantint que ningú es quedi enrere.

És cabdal apoderar les persones amb les competències que necessiten per poder-se adaptar als canvis del mercat laboral, va dir. Manuel Szapiro, director de la representació de la Comissió Europea (CE) a Barcelona, va detallar les prioritats de l’Any Europeu de les Competències, destacant que cal aprofitar-les i crear les condicions per a una cultura d’aprenentatge permanent.

Seguidament, Xavier Prats va detallar les mancances de l’educació i els canvis que s’han de fer per adaptar-se al món canviat que tenim al davant i va sacsejar oferint nous camps per a l’educació.

Seguidament, una taula dedicada a Com formar els joves per al món de demà, en la qual varen intervenir Sònia Martínez, Lluís Feliu, Ismael Robles i Lluís Falgàs. Varen destacar que s’ha de millorar la comunicació entre les universitats i empreses, alhora que estimular l’emprenedoria i fer entendre que cal sortir més de la zona de confort i que cal dotar els joves d’eines perquè facin volar la imaginació i no tinguin por d’emprendre.

També es va destacar la necessitat d’una oferta pública suficient, la importància d’una orientació educativa i finançament i recursos per al sistema educatiu públic. I en la segona taula, dedicada a Què pot fer l’educació per la cohesió social?, hi varen participar Josep A. Planell, Rafael Ruiz de Gauna, Rosa M. Falgàs, Guillem López Casasnovas i Jordi Xuclà. Van exposar aspectes com ara que el lleure educatiu és on més desigualtats es generen en l’educació dels infants, que condicionen les seves oportunitats futures i vincles comunitaris. S’ha d’ajudar a travessar ponts, passant del desconeixement al saber, ajudar a aprendre allò que una persona desitja. El repte més gran és formar amb pensament crític, es va dir. La cloenda va anar a càrrec de Pilar Díaz, delegada per a Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, i Meritxell Serret, consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya.

Una jornada plena d’informació, debat i reflexió a l’entorn de la importància de l’educació, de les competències i la seva utilitat a favor de les persones i col·lectius.

A manera de conclusió, tal com es va exposar, la manca d’educació és un dels factors que determinen les desigualtats i la falta d’oportunitats, però alhora és a partir de l’educació que podem aconseguir una societat més justa i amb oportunitats per a tothom. Som-hi!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona