Política

MARroc

Sánchez afirma a Rabat que l’Estat espanyol i el Marroc dialogaran sobre qualsevol tema per complex que sigui

El president del govern espanyol ha anunciat que la nova etapa entre ambdós països suposarà un diàleg permanent en tots els assumptes que els afectin

Durant la XII Reunió d’Alt Nivell (RAN) s’han signat una vintena d’acords

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dijous que la nova etapa en la relació entre l’Estat espanyol i el Marroc suposarà un diàleg permanent en tots els assumptes que afectin els dos països “sense recórrer a actuacions unilaterals” i abordant qualsevol tema “per complex que sigui”.

Sánchez ha ressaltat aquest nou clima a la declaració institucional que ha fet amb el primer ministre marroquí, Aziz Ajanuch, després de la firma d’una vintena d’acords durant la XII Reunió d’Alt Nivell (RAN).

Una declaració sense preguntes ja que, segons fonts espanyoles, la part marroquina, amfitriona de la cimera, ha imposat aquest format.

El cap de l’Executiu espanyol ha expressat la seva satisfacció per l’“èxit” de la RAN, que ha qualificat d’“una fita” per als dos països en haver consolidat l’obertura d’una nova etapa en la relació bilateral.

Aquesta etapa ha dit que estarà marcada per unes relacions de confiança, el compliment en allò acordat, el respecte i el diàleg permanent.

A més, ha recalcat que tots dos països s’han compromès a abordar tots els aspectes de la seva relació mantenint sempre oberta una comunicació “sense recórrer a actuacions unilaterals i sense deixar fora cap tema per complex que aquest sigui”.

Entre els assumptes abordats ha fet referència al renovat compromís en matèria migratòria i als “nous passos fets cap a la normalització de la circulació de persones i mercaderies”.

“En concret, hem acordat que les duanes comercials de Ceuta i Melilla continuaran obrint de manera ordenada i progressiva”, ha afegit.

Aquest assumpte estarà recollit a la declaració conjunta que els dos països faran pública després de la cimera i en què fonts espanyoles avancen que no hi haurà una data concreta per a l’obertura d’aquestes duanes per motius de seguretat.

També ha destacat que l’Estat espanyol vol ser un inversor de referència per al país veí i per això han signat un protocol financer per un import de 800 milions d’euros per impulsar inversions en sectors estratègics per a la modernització del Marroc.

Sánchez ha esmentat la conversa telefònica que va mantenir la vigília amb el rei Mohamed VI en què ha dit que tots dos van ressaltar el diàleg existent per preparar aquesta cimera.

Una conversa en què el president del govern espanyol va acceptar la invitació del monarca de fer una propera visita oficial a Rabat, ja que aquesta vegada no s’han pogut reunir perquè Mohamed VI és fora del seu país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona