Política

Kíiv tem una ofensiva russa per l’aniversari de l’inici de la guerra

“Rússia està concentrant les seves forces, preparant-se per a un intent de venjança no només contra Ucraïna, sinó també contra l’Europa lliure i el món lliure”, ha dit Zelenski

Rússia té “amb què respondre” als carros de combat d’Occident, ha alertat Putin

Kíiv creu que Rússia està preparant amb fins a 500.000 soldats mobilitzats una gran ofensiva a Ucraïna al voltant del 24 de febrer, primer aniversari de la guerra, mentre que Rússia adverteix que no s’aturarà davant els tancs occidentals ni davant d’eventuals armes de llarg abast.

“Tots ho sabem: ara Rússia està concentrant les seves forces, preparant-se per a un intent de venjança no només contra Ucraïna, sinó també contra l’Europa lliure i el món lliure”, ha dit avui el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

L’Estat Major General d’Ucraïna ha confirmat que Rússia “està fent activament tasques de reconeixement, preparant-se per a una ofensiva en certes direccions”.

“Rússia manté presència militar a les àrees properes a la frontera amb Ucraïna” i entrena “tropes en diversos polígons a Bielorússia”, ha assenyalat a més a l’informe bèl·lic diari.

El comandant en cap de les Forces Armades d’Ucraïna, Valery Zaluzhny, i el cap de gabinet de la Presidència, Andriy Yermak, han tractat avui per telèfon “les possibles accions de l’enemic en un futur proper” amb el conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, i el cap de l’Estat Major Conjunt dels Estats Units, Mark Milley.

El ministre ucraïnès de Defensa, Oleksii Réznikov, ha sostingut a la cadena de televisió francesa BFMTV que els russos “viuen en el simbolisme i pensem que intentaran fer alguna cosa al voltant del 24 de febrer”.

Ha dit que Kíiv no subestima el seu enemic i que hi ha uns “500.000 soldats russos” mobilitzats pel Kremlin. “Oficialment en van anunciar 300.000, però quan un veu les tropes a les fronteres són molts més, segons els nostres càlculs”, ha afirmat.

Ucraïna creu que l’ofensiva es pot produir en dues direccions: al Donbass, a l’est, i al sud.

Zelenski va recalcar la vigília que ja hi ha “cert augment d’accions ofensives dels ocupants al front, a l’est del país”, on “la situació és cada cop més greu”.

La situació és especialment difícil al voltant de la ciutat de Bakhmut, que Rússia considera estratègica, ja que creu que pot avançar des d’allà als dos bastions ucraïnesos a la regió de Donetsk, Sloviansk i Kramatorsk, localitat aquesta última on Rússia ha atacat dues vegades objectius civils en les últimes hores.

Rússia ha reconegut avui haver efectuat ahir a la nit un atac a Kramatorsk, però ha sostingut que era per eliminar dues llançadores de míssils occidentals.

Els dos atacs contra edificis residencials van provocar almenys tres morts i 23 ferits, segons la Fiscalia i les autoritats ucraïneses de la província.

Segons ha dit al diari Kyiv Post Andriy Txernyak, representant de la Intel·ligència Militar, el president rus, Vladímir Putin, ha ordenat que les seves tropes prenguin completament les regions de Donetsk i Lugansk fins al març, cosa que fins i tot el cap del grup de mercenaris rus Wagner, Yevgueni Prigozhin, creu impossible.

El dia 19, va dir que els mercenaris avançaven només “metre a metre”. L’octubre passat eren “entre 100 i 200 metres al dia”.

De cara a la temuda ofensiva russa, Ucraïna ha tornat a demanar als seus socis occidentals míssils de llarg abast a més d’una quantitat més gran de tancs i blindats.

Putin ha assegurat avui a Volgograd durant un acte commemoratiu del 80è aniversari de la victòria soviètica sobre l’Alemanya Nazi a la batalla de Stalingrad, que Rússia té “amb què respondre” als carros de combat d’Occident.

“Nosaltres no enviem tancs a les seves fronteres, però tenim amb què respondre i no es tractarà només de carros de combat”, ha assenyalat el cap d’Estat com a advertència, evocant novament la possibilitat que Rússia recorri al seu arsenal nuclear.

A Kíiv, Réznikov ha ignorat sobre la mateixa hora les advertències russes i ha elevat l’aposta amb una crida a Europa perquè enviï a Ucraïna míssils de llarg abast.

“Si tinguéssim l’oportunitat de colpejar a una distància de 300 quilòmetres, l’Exèrcit rus no seria capaç de defensar-se i s’hauria de cedir”, ha subratllat en una reunió amb la Comissió Europea (CE).

Ha assegurat que “Ucraïna està disposada a proporcionar garanties que aquestes armes no s’utilitzaran per atacar territori rus”.

No obstant això, el ministre rus d’Afers Estrangers, Serguei Lavrov, ha advertit que Rússia no s’aturarà al Dombàs i el sud si Ucraïna rep aquests míssils d’Occident.

“(...) com més abast tingui l’armament que s’envia al règim de Kíiv més lluny caldrà allunyar-lo dels territoris del nostre país”, ha dit a l’agència oficial RIA Nóvosti.

Ha recalcat que Occident amb “cada pas que fa s’enfonsa més al pantà” i que l’escalada és “com una bola de neu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona