Política

ITÀLIA

Open Arms demana al parlament italià investigar les morts al Mediterrani

“Ha arribat el moment de posar llum sobre l’abast d’aquesta immensa tragèdia i de retornar la dignitat a les víctimes d’aquest tràgic capítol de la nostra història”, ha indicat la ONG badalonina

L’ONG badalonina Open Arms ha demanat aquest dijous que el Parlament italià obri una comissió per investigar “el que ha succeït al Mediterrani central en els darrers anys”, ja que des del 2013 consideren que podrien haver mort més de 25.000 migrants “a pocs milers de les costes italianes”.

L’ONG ha formulat aquesta petició després que el Consell d’Europa demanés al govern italià que presideix la ultradretana Giorgia Meloni que retiri o revisi el seu nou decret migratori, ja que pot “obstaculitzar les operacions de cerca i rescat” i, per tant, entrar “en contradicció amb les seves obligacions en matèria de drets humans”.

D’acord amb Open Arms, gairebé 80.000 persones cada any intenten creuar el Mediterrani en embarcacions rudimentàries des del nord d’Àfrica per arribar a Europa.

A més, l’ONG denuncia que moltes d’aquestes barques són interceptades per “milícies” de Líbia, que després internen els migrants en centres de detenció on “la violència, la tortura i les violacions han estat verificades pels principals organismes internacionals”.

Sobre aquest tema, el 2022 el Consell de Drets Humans de l’ONU va afirmar que els seus investigadors han documentat “abusos” i “violacions de drets” als centres de Líbia.

“Ha arribat el moment de posar llum sobre l’abast d’aquesta immensa tragèdia i de retornar la dignitat a les víctimes d’aquest tràgic capítol de la nostra història”, ha indicat Open Arms, que també ha denunciat que a nivell europeu” no hi ha una missió de cerca i rescat en aigües internacionals”.

Les noves regles introduïdes per l’Executiu italià sobre els vaixells humanitaris obliguen a rebre una autorització per socórrer i demanar el desembarcament immediatament després del primer salvament. A més, darrerament Itàlia assigna ports llunyans, de manera que els vaixells han de navegar diversos dies per atracar.

En la seva resposta al Consell d’Europa, el govern italià va assegurar que les “ONG que operin al Mediterrani Central ho fan al marge dels acords internacionals sobre salvament marítim”.

“L’activitat sistemàtica de recuperar migrants en aigües de les costes líbies i tunisianes per portar-los exclusivament a Itàlia, sense cap tipus de coordinació”, que està “estesa entre les ONGs, queda fora de les disposicions dels convenis internacionals sobre salvament marítim”, s’afirma a la resposta a la comissària de drets humans de l’organisme, Dunja Mijatovic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona