Política

ESTAT FRANCÈS

El govern francès considera “indispensable” la reforma de les pensions

La primera ministra, Élisabeth Borne, ha assegurat que “si no es fa, el nostre sistema no sobreviurà”

S’ha mostrat confiada a poder aconseguir una majoria parlamentària per tirar endavant el text, al qual l’oposició d’esquerres ha presentat 20.000 esmenes

La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ha defensat aquest dijous la reforma de les pensions que dilluns que ve començaran a debatre els diputats per considerar-la “indispensable” per preservar “un sistema que protegeix els francesos “.

En una entrevista a la televisió pública, la cap del govern ha indicat que en l’actual situació el sistema de pensions crearia un dèficit insuportable, obligaria a apujar els impostos i empobriria els francesos.

Davant d’això, ha defensat la seva proposta “equilibrada” que retarda de forma progressiva dos anys l’edat de jubilació, fins als 67 anys per cobrar el total, i incrementa fins a 43 el nombre d’anys cotitzats per a aquells que es vulguin jubilar abans sense perdre part de pensió.

Davant els sindicats que s’oposen a la reforma i que ja han convocat dues vagues generals i en preparen dues més per als pròxims dies 7 i 11 de febrer, Borne ha defensat que el seu projecte és “indispensable”.

Segons els comptes del govern, el dèficit del sistema de pensions arribarà als 12.000 milions el 2027 perquè “els ingressos baixen ja que hi ha menys actius per finançar els pensionistes”.

“Treballar de manera progressiva més temps és un esforç i m’adono del que significa per a molts francesos. Però la meva responsabilitat és dir la veritat, que consisteix que si no es fa, el nostre sistema no sobreviurà”, ha assegurat la primera ministra, que ha demanat “un esforç col·lectiu que afecta cada individu”.

Ha recordat que altres països europeus “amb governs d’esquerra i de dreta”, ja han adoptat mesures per allargar l’edat activa dels treballadors.

Borne s’ha mostrat confiada a poder aconseguir una majoria parlamentària per tirar endavant el text, cosa que implica arribar a acords amb altres forces polítiques, ja que el partit del president, Emmanuel Macron, no té majoria absoluta.

Al mateix temps ha fet una crida a la responsabilitat a l’oposició d’esquerres, que ha presentat 20.000 esmenes al text de l’Executiu, cosa que dificulta el debat.

La cap de l’Executiu ha negat, com sostenen l’oposició i els sindicats, que aquesta reforma perjudiqui especialment les dones i ha assegurat que, gràcies a ella, progressivament s’igualarà la seva edat de jubilació a la dels homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona