Política

GIBRALTAR

Incident diplomàtic entre l’Estat espanyol i Gibraltar

Les autoritats gibraltarenyes l’han qualificat d’“una greu violació de la sobirania britànica”

Dos agents de Vigilància Duanera han resultat ferits aquesta matinada després de ser apedregats quan intervenien en un desembarcament de tabac en una platja de la zona de llevant de Gibraltar, han informat fonts d’aquest cos.

Segons han informat fonts de Vigilància Duanera a Efe, els dos ferits eren els ocupants d’una embarcació auxiliar que donava suport a la patrullera que intervenia per impedir un desembarcament de tabac de contraban.

En aquell moment, nombroses persones que participaven en espera de la partida han començat a apedregar els agents, ferint els dos ocupants de l’embarcació auxiliar amb pedrades a la cara. Un ha hagut de ser traslladat d’urgència a Cadis per ser sotmès a cirurgia.

La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha condemnat l’agressió.

El Servei de Vigilància Duanera, dependent de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) “denunciarà el que ha passat”, ha assegurat la ministra a Cadis.

Montero ha lamentat que s’hagi atacat “magnífics professionals que es juguen la vida en el desenvolupament de les seves tasques” i ha criticat que siguin “dianes” d’agressions quan “estan treballant per l’interès general”.

La ministra ha insistit a demanar “respecte” als funcionaris i a la seva “dignitat” i ha desitjat la ràpida recuperació dels dos agents ferits.

Gibraltar ha qualificat com “una greu violació de la sobirania britànica” que una embarcació de Salvament Marítim a la qual se li havia trencat el motor arribés per la força del corrent a la costa del Penyal, on els dos agents que anaven a bord van ser apedregats per contrabandistes de tabac.

En una declaració conjunta difosa aquesta tarda, el governador, David Steel, i el ministre Principal, Fabian Picardo, indiquen que Gibraltar està coordinant “la seva resposta a aquest incident amb alts funcionaris del Ministeri d’Afers Estrangers, de la Commonwealth i de Desenvolupament del Regne Unit a Londres i amb l’ambaixador britànic a Espanya”.

L’incident es va produir ahir a les cinc de la matinada quan l’embarcació auxiliar d’un patruller del Servei de Vigilància Duanera, durant la persecució d’una llanxa pneumàtica de contrabandistes de tabac en aigües de la Línia de La Concepción (Cadis ), va patir una avaria al motor, que va quedar parat.

L’estat de la mar i la inèrcia van fer que la llanxa quedés varada a la propera platja de Llevant del Penyal, segons fonts del Servei de Vigilància Duanera espanyol.

En aquell moment, els dos funcionaris de Vigilància Duanera que ocupaven l’embarcació auxiliar van començar a rebre l’impacte de pedrades que des de la platja els llençava un grup de persones, contrabandistes de tabac en actitud violenta que també els insultaven.

En un vídeo que s’ha difós en xarxes es veu com els dos agents, ja ferits, i mentre reben les pedrades i els insults, barallen per empènyer la llanxa cap al mar i fins i tot demanen ajuda als contrabandistes, que responen amb més insults.

Fonts de Vigilància Duanera han indicat que els agents, per defensar-se, van fer algun tret a l’aigua, i que van demanar ajuda a les forces duaneres de Gibraltar.

Els dos agents van aconseguir reflotar l’embarcació pels seus mitjans i arribar a rem fins al patruller de Salvament Marítim.

Però a la seva declaració, el ministre principal de Gibraltar diu que “les proves que envolten aquest incident revelen una greu violació de la sobirania britànica i, potencialment, l’incident més greu i perillós des de fa molts anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona