Política

Els EUA abaten el “globus espia” xinès sobre l’Atlàntic

Avions de combat disparen quan l’aparell ja havia sortit a mar obert

El Pentàgon denuncia la presència d’un segon aparell damunt l’Amèrica Central i del Sud, també amb funcions de vigilància

Després de diversos dies sobrevolant el seu espai aeri, els EUA van abatre ahir amb un míssil el “globus espia” xinès, quan ja havia sortit de territori continental i s’havia endinsat a l’oceà Atlàntic.

El secretari de Defensa, Lloyd J. Austin, va explicar que, per ordre del president Biden, dos avions de combat van fer caure “amb èxit” l’aparell sobre les aigües de l’oceà, davant la costa de Carolina del Sud, on prèviament s’havien tancat tres aeroports. Les autoritats recollien ahir les restes del globus.

A través d’un comunicat, el cap del Pentàgon va precisar que l’artefacte “estava sent utilitzat per la República Popular Xinesa en un intent de vigilar llocs estratègics en els EUA continentals”.

El mateix president va reiterar després, en una breu declaració, “l’èxit” de la missió i va confirmar que l’ordre l’havia donat ell mateix dimecres.

El Pentàgon va anunciar dijous passat que controlava els moviments d’un “globus espia” xinès que sobrevolava l’estat de Montana (nord-est dels EUA), on hi ha un dels tres camps amb míssils nuclears existents en territori estatunidenc. Segons fonts nord-americanes, el globus hauria passat també per Alaska i el Canadà abans de ser vist sobre Montana i desplaçar-se posteriorment cap a la costa est. Després d’“una anàlisi curosa”, els comandants militars dels EUA “van determinar que abatre el globus mentre sobrevolava terra representava un risc excessiu per a les persones en una àrea extensa a causa de la grandària i l’altitud de l’aparell i la seva càrrega útil de vigilància”. El Departament de Defensa va valorar diverses alternatives per fer caure el globus “de manera segura” sobre l’aigua i va decidir executar finalment l’acció ahir, “en coordinació i amb el ple suport del govern canadenc”.

D’altra banda, el Pentàgon denunciava ahir la presència d’un segon globus espia xinès sobre l’Amèrica Central i del Sud. Tots aquests aparells “són part d’una flota de globus de la República Popular Xinesa, desenvolupada per realitzar operacions de vigilància, que també han violat la sobirania d’altres països”, assegurava un alt funcionari de Defensa en conversa amb els mitjans.

“Entrada involuntària”

Pequín va reconèixer divendres que el globus finalment abatut era seu i en va lamentar “l’entrada no intencionada” en territori dels EUA tot assegurant que feia només funcions de recerca científica, principalment recollida de dades meteorològiques. Del segon objecte volador sospitós, però, no en va fer ahir cap comentari.

La nova crisi oberta entre Washington i Pequín a propòsit del “globus espia” sobre cel nord-americà va provocar la suspensió del viatge que el secretari d’Estat, Antony Blinken, tenia previst efectuar aquest cap de setmana a la capital xinesa.

LES FRASES

La República Popular Xinesa utilitzava el globus per vigilar llocs estratègics dels EUA
Lloyd J. Austin
SECRETARI DE DEFENSA DELS EUA
Alguns polítics i mitjans dels EUA han exagerat [l’incident del globus] per atacar i difamar la Xina
Portaveu
MINISTERI DE RELACIONS EXTERIORS DE LA XINA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona