Política

Zelenski redobla la pressió a la UE per als avions de combat

El líder ucraïnès marxa de Brussel·les amb el compromís d’alguns països d’enviar més armes

Aprofita la visita a la capital comunitària per reclamar l’acceleració de l’adhesió

Feia mesos que la Unió Europea (UE) esperava aquesta imatge i finalment es va produir ahir: el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, aterrava a primera hora del matí a Brussel·les, després de passar primer per Londres i després per París. El líder ucraïnès va desembarcar a la capital comunitària acompanyat del president francès, Emmanuel Macron, i a l’aeroport l’esperaven la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, a més del primer ministre belga, Alexander De Croo.

Brussel·les va ser la tercera parada en la gira europea de Zelenski, un fet al qual les institucions comunitàries han relativitzat, tot i que haurien desitjat que es produís abans. El pas del president ucraïnès tenia un objectiu clau: demanar a la UE avions de combat i més armes. “Necessitem aquestes armes per sobreviure”, va reivindicar el líder ucraïnès, que primer es va dirigir al Parlament Europeu i després als caps d’estat i de govern reunits en una cimera.

La intervenció de Zelenski davant els eurodiputats va ser molt mesurada. El líder ucraïnès va reservar la carta de la demanda d’armes i avions de combat als líders. L’eurocambra no té res a dir en aquesta qüestió, i per això va centrar la seva intervenció al Parlament Europeu en una reivindicació dels valors europeus, que va dir que són també els ucraïnesos. I va avisar: Ucraïna és el primer pas de Rússia per destruir “el mode de vida europeu”. El president rus, Vladímir Putin, anirà després pels Vint-i-set, va advertir. “No ho permetrem”, hi va afegir, alertant de la “supremacia de la violència” que regna a Rússia.

L’entrada en matèria va arribar en la cimera amb els líders europeus. És aquí, davant dels Vint-i-set, on el president ucraïnès va incrementar la pressió perquè enviïn més armes i avions de combat. En sis hores de trobades, Zelenski va dir que alguns estats s’havien compromès a enviar avions de combat, però sense detallar quins.

Més enllà del material bèl·lic, el president ucraïnès tenia un segon objectiu: demanar l’acceleració del procés d’adhesió a la UE, “la nostra llar comuna”, va subratllar. L’emotivitat del moment no va canviar la resposta: s’avançarà si es compleixen els objectius fixats. Això sí, un Zelenski amb moltes taules va replicar: “Ho necessitem per motivar el nostre exèrcit, ho necessitem enguany.” De moment, el líder ucraïnès marxa de Brussel·les només amb promeses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona