Política

ESTATS UNITS

Els EUA abaten el quart objecte volador no identificat en una setmana a l’Amèrica del Nord

En aquesta ocasió sobrevolava el llac Huron, a l’estat de Michigan

En els últims tres dies se n’han abatut dos més, un a Alaska i un altre al Canadà

L’Exèrcit dels Estats Units va fer caure aquest diumenge, per ordre del president, Joe Biden, un nou objecte volador no identificat, en aquesta ocasió mentre sobrevolava el llac Huron, a l’estat de Michigan, segons ha confirmat el Pentàgon.

És el tercer “objecte” neutralitzat en els últims tres dies a Amèrica del Nord, després de l’abatut divendres sobre Alaska i el de dissabte al Canadà i es produeix vuit dies després de l’abatiment del suposat globus espia xinès que va sobrevolar el país durant diversos dies fins a ser abatut en aigües de l’Atlàntic.

Segons ha explicat el Departament de Defensa en un comunicat, per ordre del president Biden, un F-16 de la Força Aèria va fer caure a les 14.42 hores (19.42 GMT) aquest nou artefacte que es trobava a 20.000 peus, poc més de 6.000 metres d’altitud, sobrevolant el llac Huron a l’estat de Michigan.

“El seu camí i la seva altitud van provocar preocupacions, inclosa la que pogués suposar un perill per a l’aviació civil”, ha apuntat el Pentàgon, que també ha explicat que l’abatiment es va decidir en una zona on es podia evitar que les restes fessin mal a algú i alhora fa possible recollir-los.

No hi ha indicacions que cap civil s’hagi vist afectat per l’abatiment d’aquest artefacte detectat pel Comando de Defensa Aèria Nord-americana (NORAD) al matí.

El Pentàgon també ha advertit que a la vista de la direcció que portava l’artefacte pot “raonablement connectar aquest objecte al senyal de radar recollit sobre Montana, a prop de llocs sensibles per al Departament de Defensa”.

Va ser a Montana on va ser vist per primera vegada el suposat globus espia xinès que va travessar bona part del país la setmana passada fins a ser abatut pels EUA en aigües de l’Atlàntic, davant de la costa de Carolina del Sud.

El Pentàgon ha insistit que no va considerar aquest artefacte com una amenaça sobre el terreny, però sí un risc per a l’aviació civil i una amenaça a causa de les seves “capacitats potencials de vigilància”.

L’Exèrcit treballarà ara per recuperar les restes de l’objecte

El congressista de Michigan Jack Bergman ha estat dels primers a anunciar l’abatiment de l’artefacte.

Al seu compte de Twitter, Bergman ha dit que havia estat en contacte amb el Departament de Defensa sobre aquesta operació a la zona dels Grans Llacs, a prop de la frontera canadenca, que es va conèixer després d’un tancament temporal de l’espai aeri sobre el llac Michigan.

El congressista republicà ha agraït la “decidida acció” dels pilots de combat nord-americans, però ha subratllat que la població “mereix moltes més respostes” de les que es tenen fins ara sobre aquests episodis.

També a través de Twitter la congressista demòcrata per Michigan Elissa Slotkin ha dit poc després que pilots de la Força Aèria nord-americana i de la Guàrdia Nacional havien abatut un objecte que havien estat seguint sobre el llac Huron.

Tampoc hi ha gaire informació sobre els dos últims que van ser abatuts, mentre es treballa a recuperar les seves restes, però el líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, va dir aquest diumenge que es creu que tots dos eren globus, tot i que més petits que el suposat globus espia xinès interceptat la setmana passada.

El senador, que va ser informat sobre aquests objectes pel conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, va afirmar que els artefactes volaven a 12.000 metres d’altitud, suposant un “perill” per a l’aviació comercial.

Schumer va subratllar que fins fa uns mesos els Estats Units no sabien res sobre aquests globus, i va assegurar que l’Exèrcit i la intel·ligència nord-americana estan centrats a recopilar tota la informació necessària.

La detecció i abatiment d’aquests objectes voladors es produeix enmig de la crisi diplomàtica entre Washington i Pequín després que la setmana passada els Estats Units abatissin un suposat globus espia xinès que va sobrevolar bona part del seu territori.

El govern de Biden ha acusat la Xina d’haver desenvolupat, amb la implicació de les Forces Armades, un “programa” de globus per a tasques d’espionatge i que ja han sobrevolat més de 40 països a 5 continents.

La Xina defensa que el globus que va fer caure els Estats Units era un aparell meteorològic que es va “desviar del seu rumb original” per “causes de força major”.

Segons fonts governamentals citades per diversos mitjans, arran del globus xinès els Estats Units han elevat els controls al seu espai aeri i això pot explicar les repetides deteccions d’aparells sobrevolant el país.

Les autoritats nord-americanes, segons aquestes fonts, han contactat agències de recerca en diversos camps per determinar si aquests objectes estan vinculats amb la seva feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona