Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna reclama caces i alerta d’un atac en el primer aniversari

Els míssils de llarg abast que reclama Kíiv no són a l’agenda dels seus aliats

Ucraïna demanarà aquest dimarts, en la novena reunió del format Ramstein a Brussel·les, ajuda als seus socis per a protegir millor els seus cels, inclosa una “plataforma de caces”, just quan adverteix d’un possible nou atac massiu en el primer aniversari de la guerra –el pròxim dia 24– i davant del fet que Rússia augmenta la seva presència en la mar Negra.

El ministre ucraïnès de Defensa, Oleksii Réznikov, ha anunciat aquest dilluns que estarà demà dimarts en la capital belga per a participar en la reunió de més de 50 països del Grup de Contacte per a la Defensa d’Ucraïna, que tradicionalment es reuneix en la base militar estatunidenca de Ramstein, a Alemanya.

Caces i tancs

“Treballarem intensament amb els socis els pròxims dies. El ritme és extremadament alt”, ha recalcat en Facebook, on ha dit que els principals temes per a Ucraïna seran “la protecció del cel ucraïnès, inclòs mitjançant una plataforma d’aviació”.

Réznikov al costat de representants de l’Estat Major i diplomàtics també pretenen impulsar més l’anomenada “coalició de tancs”, abordar la creació d’una reserva forta de municions davant l’elevat consum de projectils, a més de tractar el suport a l’Exèrcit en matèria de logística, manteniment i reparacions.

Així mateix, vol aprofundir en els programes d’entrenament dels soldats ucraïnesos, que ja entrenen al Regne Unit en el maneig dels tancs Challenger 2 i en el sud-oest de Polònia el dels tancs alemanys Leopard 2.

L’Exèrcit alemany ha començat el seu propi programa d’instrucció dels Leopard 2A6, que hauria d’estar finalitzat a la fi del primer trimestre, segons ha indicat avui la cadena de televisió pública ARD citant una portaveu del Ministeri de Defensa.

Ucraïna espera que demà els seus socis occidentals aclareixin el nombre exacte de tancs que enviaran i el calendari de lliurament. Els primers carros de combat han estat promesos per a finals de març.

De moment Ramstein no té en l’agenda els míssils de llarg abast que tant demana Ucraïna i dels quals rebrà alguns d’uns 150 quilòmetres d’abast dels EUA.

Imminència d’un nou atac massiu

La reunió del Grup de Contacte per a la Defensa d’Ucraïna se celebra deu dies abans del primer aniversari de la guerra, per al qual Ucraïna no descarta un nou atac massiu –el quinzè– per part de Rússia.

La portaveu del Comandament Sud de les Forces Armades d’Ucraïna, Nataliya Gumenyuk, ha afirmat avui que aquest càlcul no es deu només al fet que Rússia té inclinació a dates simbòliques, sinó també per la mitjana del temps que transcorre entre atacs. Normalment, aquest interval és de dues setmanes. L’últim gran atac amb míssils i drons contra la infraestructura ucraïnesa va ser el passat dia 10.

Gumenyuk també va assenyalar que Rússia ha traslladat uns 12 vaixells, entre ells dos submarins porta míssils, a la mar Negra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona