Política

La direcció de l’ANC intenta reconduir la divisió interna

Part del secretariat en critica les formes, vol canvis de persones i més debat intern per no dimitir dissabte

Des de dimissions en bloc d’una part de la setantena de membres del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) elegits per les bases fins a promoure una moció de confiança per remodelar el comitè permanent –l’òrgan de direcció designat pel secretariat–. Són dues de les opcions que podrien passar aquest dissabte en una reunió del secretariat i que la direcció que presideix Dolors Feliu intenta evitar per reconduir la divisió existent, i gens amagada, dins de l’entitat fundada el 2012.

L’ANC mai no ha sigut una bassa d’oli i el debat intern ha viscut episodis coneguts a les eleccions dels 2015 i aquesta vegada les desavinences públiques del secretariat es van fer evidents al plenari del 28 de gener, quan la proposta de resolució de creació del grup de treball sobre la llista cívica de la presidència va ser rebutjada per 29 vots per 28 de favorables. Els crítics, que s’han organitzat com a Col·lectiu Indesinenter, van preferir ahir esperar a fer qualsevol posicionament públic fins diumenge, tot i que en el seu lloc web expliquen les seves queixes i motius. D’una banda denuncien que Feliu va destituir el secretari nacional elegit prèviament com a president de mesa per nomenar-se ella mateix, i també el “vet” perquè no s’incloguessin al debat el document Nou embat, confrontació i llista cívica presentat per 14 secretaris ni tampoc l’esmena a la totalitat de 22 secretaris a la creació del grup de treball per la llista cívica.

La direcció va decidir que el debat sobre la llista cívica, recollida en el full de ruta i que ahir va recordar que es va aprovar al maig en assemblea amb el 96% dels vots, continués en comissions, les assemblees territorials i les bases i que la decisió final es prengui en una consulta entre els socis. Els crítics no s’oposen a la llista cívica, però consideren que és un element més, que hi ha d’haver un debat sobre com fer l’embat, “aparcant l’independentisme màgic”, discutint amb quines eines, mobilitzacions i implicant totes les entitats. Acusen el comitè permanent de “centralització, autoritarisme i abús de poder”, reclamen que es modifiqui i diuen que ja han dimitit dues secretàries nacionals.

La direcció va recordar ahir que aquest debat serà possible en la conferència nacional del Moviment Civil Independentista del 10 i l’11 de març i va rebutjar les filtracions de debats, acords i discrepàncies, recordant que “tot el secretariat nacional està vinculat a un contracte de confidencialitat signat en acceptar el càrrec”.

Altres veus històriques de l’entitat reclamen recuperar l’esperit de consens de l’ANC i censuren les posicions de força de les parts, però també la “improvisació” de Feliu anunciant l’1-O aquesta conferència, que “fa més d’element dinamitador que dinamitzador”. Asseguren que l’ANC no pot tenir el mateix paper que a l’inici del procés i considerar-se “l’únic actor” i reclamen un debat “serè i imprescindible”.

En aquest context, els impulsors de l’espai de debat de la 2a ConferènciaNacional per l’Estat propi –Moviment per la Independència– van reclamar en un comunicat que “no cal crear noves organitzacions polítiques o socials que substitueixin les existents, però sí que cal un canvi radical de mentalitats i actituds en totes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona