Política

Biden anuncia més guerra

El president dels EUA arriba per sorpresa a Kíiv, una acció que referma la determinació total de Washington a derrotar Rússia en territori ucraïnès

Promet més ajuda militar abans d’iniciar una visita de dos dies a Polònia

La visita sorpresa de Biden ahir a Ucraïna tenia com a objectiu apujar la moral i mostrar la implicació total dels EUA amb el país. La seva presència al centre de Kíiv, juntament amb el president Volodímir Zelenski, i la promesa de lliurar més armes a les tropes ucraïneses indicaven que Washington persisteix en la derrota de l’exèrcit rus i que, de moment, la guerra és l’únic camí que considera.

Res s’allunya del guió. L’obstinació de Moscou a no acceptar en cap cas una derrota militar per demostrar que continua sent una potència mundial s’afegeix a la fermesa de l’OTAN de subministrar més armes a Ucraïna i, per tant, el conflicte entra amb més força en una guerra de desgast.

El president dels EUA va visitar la capital ucraïnesa en una setmana important, ja que divendres farà un any que les tropes russes van entrar a Ucraïna i els primers míssils hi impactaven. Les alarmes antiaèries començaven a ser l’espectre sonor de les grans ciutats del país.

Resposta a Putin

La visita de Biden a l’est d’Europa continua i està previst que respongui des de Polònia al discurs que ha de pronunciar avui Putin davant l’Assemblea Federal. En les declaracions d’ahir, l’inquilí de la Casa Blanca va prometre 500 milions de dòlars addicionals en material bèl·lic, entre artilleria i radars, tot i que no van aclarir si hi haurà subministrament de míssils amb capacitat de recórrer llargues distàncies. Les autoritats de Washington van dir que havien tocat aquest punt, però sense entrar en més detalls. En principi, la posició dels EUA és no subministrar aquest tipus de material de guerra ni avions F-16 com demana Zelenski.

Biden va emfatitzar en una compareixença conjunta amb Zelenksi que, “un any després, Kíiv aguanta”, i va insistir: “Ucraïna està dempeus i la democràcia aguanta [...]. Putin es pensava que Ucraïna era feble i que Occident estava dividit, i comptava amb la incapacitat que l’OTAN es mantingués unida. Pensava que podria sobreviure a nosaltres, però estava equivocat”, va dir el president dels EUA amb un clar missatge de fermesa d’Occident per protegir la integritat d’Ucraïna i insuflar ànims al país.

Avís a Moscou

Els dos líders van passejar prop de la catedral Mikhailovski, on hi ha el mur en homenatge dels soldats ucraïnesos morts, i van inaugurar una placa commemorativa dedicada a Joe Biden a la plaça del Valor, on ja hi ha la d’altres líders i personalitats que han mostrat el seu suport públic a Ucraïna.

Tot i que les alarmes antiaèries van sonar a la capital, després que les autoritats de Kíiv notifiquessin que avions russos s’havien enlairat d’aeròdroms de Bielorússia, el cert és que Washington havia avisat Moscou de la visita amb antelació per assegurar al màxim la seguretat del mandatari nord-americà i tenir la certesa que no hi hauria cap atac mentre Biden fos a Ucraïna, segons va confirmar l’agència AP. El centre de la ciutat estava totalment tallat i el desplegament policial era de grans dimensions, des de diumenge al vespre, per rebre la visita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia