Política

Un secretari d’Estat i cap ministre per rebre la missió de Pegasus

L’executiu estatal nega que estigui boicotejant la visita de la delegació de l’Eurocambra a Madrid

La delegació de l’Eurocambra que visita el pròxim dilluns i dimarts l’Estat ja sap amb qui es podrà reunir en representació del govern espanyol. No serà amb el president Pedro Sánchez ni amb cap ministre, sinó que ho farà dilluns, que és festiu a Madrid, a les cinc de la tarda amb el secretari d’estat d’Afers Europeus, Pascual Navarro, en aquest ministeri. Així consta en la segona actualització de l’agenda de la missió després que en la inicial expressava la trobada “en principi confirmada” amb un membre del govern espanyol però sense especificar qui o quins serien.

La nova versió del programa, també confirma una reunió amb la directora de Rights International Spain, Patrici Goicoechea, i que en la trobada amb el comitè del Parlament sobre Pegasus d’abans també hi participarà el diputat de Vox Alberto Tarradas. Ja estaven confirmats representants del PSC, ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem. .

Amb la reunió amb el secretari d’estat d’Afers Europeus dilluns ara la primera trobada que els eurodiputats tindran dimarts serà a les nou del matí amb el president de la Generaltat, Pere Aragonès, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, i el regidor a l’Ajuntament de Barcelona i exconseller Ernest Maragall. Després es reuniran amb el Defensor del Pueblo, Andrés Jimenez, i amb la Comissió de Defensa del Congrés.

ERC, Junts i la CUP han denunciat que l’executiu estatal està boicotejant la visita de la delegació, un extrem que el govern espanyol nega taxativament. Fonts de la Moncloa asseguren a l’ACN que “no s’està boicotejant res”, contràriament al que han denunciat ERC, Junts i la CUP, que han lamentat una actitud obstruccionista de l’executiu i les institucions espanyoles. El govern estatal sosté que aquesta és una qüestió “judicial, no política” que es troba “en procés d’investigació”, i recorda que en aquest cas l’executiu espanyol “és part afectada” perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, i diversos ministres també van ser espiats amb aquest sistema.

Les mateixes fonts recorden que el seu executiu va posar el cas de l’espionatge que afectava membres del govern espanyol en mans dels tribunals, i remarquen que hi ha “màxima col·laboració amb la Justícia”. “S’ha aportat tota la informació que ha demanat l’Audiència Nacional” i “s’ha donat informació a nivell parlamentari a través de la Comissió de Secrets Oficials i informació reservada”.

En paral·lel, les tres formacions independentistes han enviat una carta al president del comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de programaris com Pegasus, Jeroen Lenaers, per comunicar-li les incompareixences d’autoritats espanyoles citades a donar explicacions a la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya. Entre els que evitaran passar-hi, hi ha el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; l’exdelegada a Catalunya Teresa Cunillera; el fiscal general Álvaro García Ortiz i les ministres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska.

En la carta enviada a Lenaers, ERC, Junts i CUP denuncien “l’obstruccionisme” de les institucions espanyoles i asseguren que les incompareixences demostren “la passivitat de l’estat espanyol davant la vulneració constant i flagrant dels drets humans reconeguts en els tractats i convenis internacionals”.

La carta està signada pel president de la comissió d’investigació sobre Pegasus del Parlament, Josep Maria Jové (ERC), el vicepresident de la comissió, Albert Batet (Junts), i la secretària de la comissió, Montserrat Vinyets (CUP).

Torra demana una reunió amb les víctimes

L’expresident de la Generalitat, Quim Torra. també ha demanat per carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, al president de la Comissió Pegasus, Jeroen Lenaers, i a la ponent de l’informe de la Comissió Pegasus, Sophie in T’Veld, que es reuneixin amb “les víctimes” de l’espionatge. Torra lamenta que a les reunions programades hi ha “de manera sorprenent” una “absència important” de les persones espiades, com ell mateix. “Em sembla preocupant”, opina Torra, que es posa a disposició de la missió per explicar de primera mà la seva experiència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona