Política

catalangate

La investigació de Pegasus es fa valdre

La ponent de la investigació del Parlament europeu sobre el cas Pegasus, Sophie In’t Veld, va criticar ahir l’intent per part de forces polítiques espanyoles de desacreditar l’informe de Citizen Lab que va donar a conèixer l’espionatge del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) espanyol a diversos líders independentistes catalans. En la reunió a Madrid entre la delegació d’eurodiputats que investiga el cas i la delegació de la comissió d’investigació del Parlament català, el diputat del PSC, Òscar Aparicio, va qüestionar el “rigor científic” de l’informe dels investigadors de la Universitat de Toronto i va defensar que “Espanya és un país democràtic amb totes les garanties”, segons informava ACN.

La ponent de la comissió d’investigació europea va retreure a Aparicio el seu “intent de desacreditar” el treball de l’organització canadenca. “Per què haurien de posar en risc la seva reputació?”, preguntava In’t Veld. De fet, els diputats de Vox als dos parlaments també van voler desacreditar Citizen Lab en justificar la seva absència a la reunió per considerar una “absoluta vergonya” que el Parlament europeu escolti diputats catalans per un cas de “denúncies falses sobre punxades telefòniques a separatistes”, en paraules de l’eurodiputat ultradretà Jorge Buxadé.

El president de la comissió d’investigació europea, Jeroen Lenaers, va reconèixer manca d’unanimitat entre els membres tenint en compte que hi ha eurodiputats del PP, PSOE i Vox al costat de la republicana Diana Riba. A pregunta de la mateixa In’t Veld, el president de la comissió catalana, el també republicà Joan Maria Jové, va informar als seus homòlegs europeus que el govern espanyol “no està cooperant” perquè cap representant seu no ha volgut comparèixer al Parlament. En aquesta línia, els diputats d’ERC, Junts i CUP presents a la reunió van acusar al govern espanyol d’obstruir la investigació per la negativa del president Pedro Sánchez i dels seus ministres a reunir-se amb la delegació europea –ho feia el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Pascual Navarro, en representació de l’executiu .

Per la seva banda, Amnistia Internacional i Rights International van denunciar davant dels diputats europeus que les vies administrativa i penal no estan donant resultats a l’Estat espanyol pel que fa a la investigació de l’espionatge polític per part d’aparells de l’Estat i van criticar la manca de transparència del govern espanyol. La directora a l’Estat de Rights International, Patricia Goicoechea, va avisar que “no s’està complint amb els estàndards d’una investigació rigorosa” a l’Estat espanyol per la qual cosa ambdues organitzacions consideren imprescindible una resposta de la UE al cas Pegasus.

El president Aragonès, que avui també es reunirà amb la delegació europea com a víctima del cas, espera trobar a Europa “la justícia i la reparació” que els afectats no han trobat a Espanya davant “l’espionatge massiu” amb Pegasus, declarava ahir des de Santiago de Xile. Aragonès compareix avui davant la comissió a l’Oficina del Parlament Europeu a Madrid junt amb la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, i l’exconseller i alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, tots tres en condició de víctimes de l’espionatge.

A més l’informe anual sobre els drets humans del departament d’Estat del govern dels Estats Units destaca l’espionatge espanyol contra l’independentisme català. “Hi ha informes que el govern espanyol hauria monitorat les línies de comunicació de polítics independentistes catalans, encara que el govern central sosté que té l’autoritat legal per fer-ho” s’afirma en l’informe estatunidenc recollit per EFE, que també apunta que el govern de Pedro Sánchez “no ha fet pública cap conclusió sobre aquests incidents” tot i haver promès una investigació.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2268567-la-ponent-europea-del-cas-pegasus-denuncia-l-intent-de-desacreditar-la-investigacio-de-citizen-lab.html

2268567



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts