Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin rep Xi al Kremlin i fa gala de la seva aliança amb Pequín

Xi Jinping és a Moscou. El president xinès va iniciar ahir una visita oficial de tres dies a la capital russa, amb la qual pretén escenificar el seu nou paper de mitjancer internacional. El president rus, Vladímir Putin, va donar benvinguda al seu “vell amic” Xi al Kremlin i va fer gala de la visita com a mostra que no està aïllat tot i les sancions internacionals per la invasió d’Ucraïna i després de l’ordre d’arrest dictada pel Tribunal Penal Internacional.

Els dos mandataris van mantenir una trobada informal Kremlin de més de quatre hores i mitja, segons va informar l’agència Efe, prèvia a la reunió de treball que mantindran avui. En aquesta trobada hi ha previst que els dos mandataris debatin sobre el pla de dotze punts que va presentar Pequín a final del mes passat per posar fi a la guerra a Ucraïna. “Sempre estem oberts a un procés de negociació”, va dir Putin, mentre es desfeia en elogis cap al seu homòleg xinès. Xi tampoc va estalviar floretes al mandatari rus, a qui va qualificar de “bon amic”. En la reunió d’avui, els dos mandataris tenen previst signar diversos acords bilaterals clau. És la primera trobada cara a cara entre els dos mandataris des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer del 2022. Xi arriba a Moscou després d’haver obtingut un tercer mandat inèdit i busca assumir un paper de mediador. Un paper avalat per l’acord assolit la setmana passada entre l’Iran i l’Aràbia Saudita sota la mediació de Pequín.

Però, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, s’ha mostrat escèptic sobre les propostes de pau del president xinès i ha advertit que podrien ser una “tàctica dilatòria” per afavorir Moscou en la guerra a Ucraïna. “El món no ha de deixar-se enganyar per cap moviment tàctic de Rússia, amb el suport de la Xina o de qualsevol altre país, per congelar la guerra en els seus propis termes”, va dir Blinken, que va afegir: “Demanar un alto el foc que no inclogui la retirada de les forces russes del territori ucraïnès estaria donant suport efectivament la ratificació de la conquesta russa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona