Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El Kremlin descarta contactes entre Xi i Zelenski durant la visita a Rússia

Tant els EUA com Kíiv recorden que qualsevol pla de pau ha de reconèixer la integritat territorial d’Ucraïna

El Kremlin ha descartat aquest dimarts un possible contacte telefònic entre el president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant la visita del líder del gegant asiàtic a aquest país.

“Els americans van dir que entenen que el president de la Xina estigui ara ocupat amb la visita a Rússia. Jo també penso que està ocupat en això. No crec que avui o demà hi hagi alguna conversa amb Kíiv”, va dir Yuri Ushakov, assessor del Kremlin per a assumptes internacionals, en declaracions a la televisió pública russa.

La Presidència ucraïnesa va informar que espera una ràpida videoconferència entre Zelenski i Xi, una vegada aquest conclogui la seva visita al país veí.

Tant Kíiv com Occident van instar en els últims dies al líder xinès a utilitzar la seva influència sobre el Kremlin per a detenir les hostilitats a Ucraïna.

Pel que fa a la iniciativa de pau xinesa, Kíiv va advertir que, abans d’implementar-la, Rússia ha de retirar les seves tropes de territori ucraïnès, en al·lusió al fet que el pla de Pequín no al·ludeix a la integritat territorial ni a l’annexió il·legal de quatre regions ucraïneses.

Les converses informals que van mantenir el dilluns Putin i Xi en el Kremlin es van prolongar quatre hores i mitja i van estar centrades en el conflicte ucraïnès.

Segons la Cancelleria xinesa, Xi li va transmetre al seu homòleg rus que “la majoria dels països secunda que s’alleugin les tensions” respecte al “conflicte” a Ucraïna. “Volen que es promogui la pau i les converses, i s’oposen al fet que s’afegeixi més llenya al foc”, va subratllar.

Al seu torn, Ushakov ha descartat avui de moment una possible conversa telefònica entre Putin i el president estatunidenc, Joe Biden, que va recolzar l’ordre d’arrest contra Putin emesa per la Cort Penal Internacional per crims de guerra a Ucraïna.

Els Estats Units han advertit la Xina que no doni suport a un alto el foc a Ucraïna que ratifiqui els guanys territorials russos o que s’abstingui de subministrar armament a l’exèrcit rus.

Rússia i la Xina reiteren que no pot haver-hi guanyadors en una guerra nuclear

Rússia i la Xina, tots dos membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU, han reiterat avui que no pot haver-hi guanyadors en una guerra nuclear i que aquesta mai ha de deslligar-se, al mateix temps que demanen reduir les tensions actuals entre les potències nuclears enmig de la campanya militar russa a Ucraïna.

En el document, adoptat després de la segona jornada de negociacions rus-xineses, els mandataris demanen als cinc països signants de la declaració conjunta sobre la prevenció de la guerra nuclear i d’una carrera armamentística de gener de 2022 (els EUA, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit) que segueixin els seus postulats clau. Això inclou, afegeixen, “la reducció efectiva del risc d’una guerra nuclear i qualsevol conflicte armat entre els Estats que posseeixen armes nuclears”.

“En el context de la degradació de les relacions entre les potències nuclears, les mesures per a reduir els riscos estratègics han d’integrar-se orgànicament en els esforços generals per a reduir les tensions entre els Estats, crear relacions més constructives i minimitzar els motius per a l’aparició de contradiccions en el camp de la seguretat”, sostenen.

Moscou i Pequín van confirmar a més en la declaració conjunta que el Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears és la pedra angular dels mecanismes internacionals per al desarmament nuclear i el règim internacional per a la no proliferació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona