Política

catalangate

La comissió de Defensa del Congrés deixa Bassa i Rosique fora de la sala en la cita per Pegasus

El popular José Ignacio Echániz veta l’accés de les diputades republicanes al·legant que no són les portaveus titulars

“No hem tingut temps ni de seure que ja ens han fet fora”, denuncia Bassa

Rosique aconsegueix fer valer el rol de portaveu adjunta i accedir-hi amb deu minuts de retard

El diputat del PNB Mikel Legarda també és desallotjat

El president de la comissió de Defensa del Congrés, el popular José Ignacio Echániz, ha expulsat les diputades d’ERC Montse Bassa i Marta Rosique de la sala Pérez Llorca de la cambra, que a dos quarts d’onze tenia prevista una reunió amb la comissió d’investigació del Parlament Europeu sobre l’espionatge amb Pegasus, al·legant que l’únic portaveu amb accés permès és el diputat republicà Gerard Álvarez.

“Fa una setmana vaig parlar en persona amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i ens va confirmar que en aquesta sessió sobre Pegasus el Congrés seria flexible i que cada partit hi podria enviar els diputats que considerés oportú. A ERC tots els temes de repressió els portem Marta Rosique i jo, i per tant vam registrar els nostres noms com a assistents i no hi havia d’haver cap problema. Però avui hem entrat i no hem tingut temps ni de seure que ja ens han fet fora a les dues”, ha denunciat Bassa en declaracions a El Punt Avui a la porta de la sala Pérez Llorca un minut després d’una expulsió sense precedents. Per Bassa, amb aquesta expulsió inèdita de dues diputades avui “es retraten un cop més davant Europea”.

A Marta Rosique no li ha valgut ni tan sols ser la portaveu adjunta d’ERC en aquesta comissió a l’hora d’evitar l’expulsió. “En aquestes reunions de mesa i portaveus nosaltres sempre podem substituir els portaveus titulars en qualsevol moment i sense grans formalismes. És la primera vegada que ens hi impedeixen entrar per unes qüestions d’uns formalismes que no se’ns havien demanat”, denuncia Rosique. La diputada d’ERC sí que ha pogut fer valer en segona instància el seu rol de portaveu adjunta i, després de formalitzar un segon registre del seu nom a través del grup parlamentari, finalment ha pogut accedir a la sala amb deu minuts de retard i amb el paper a la mà com a justificant per viure in situ els problemes de traducció que impossibiliten finalment la sessió. Un altre sorprès a la porta de la sala Pérez Llorca ha estat el diputat del PNB Mikel Legarda, igualment expulsat de la sala per no figurar com a portaveu titular en la llista d’Echániz.

Es dona la circumstància que el Congrés no ha permès que els periodistes acreditats a la cambra accedeixin a la sala per considerar que la reunió entre la comissió de Defensa i la comissió d’investigació del Parlament Europeu –encapçalada per Jeroen Lenaers– sobre l’ús de Pegasus i altres sistemes de programari espia és un acte parlamentari a porta tancada i sense senyal institucional, mentre que el Parlament Europeu sí que havia ofert un enllaç on line per seguir la sessió que a Madrid estava sent vetada a la premsa i al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES