Política

judici a l’1-o

Serret considerava un deure complir el mandat de fer l’1-O

L’actual consellera d’Acció Exterior i exconsellera d’Agricultura durant l’1-O, Meritxell Serret, va declarar ahir davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que era el seu “deure” complir amb el mandat de la majoria parlamentària d’organitzar un referèndum d’autodeterminació. Serret va explicar que, en les reunions de govern, es va haver de fer un judici ponderatiu entre el mandat del Parlament i els requeriments rebuts del Tribunal Constitucional.

L’executiu i ella mateixa van intentar de “ser sempre coherents” amb el mandat legislatiu i, en el seu cas, “sense dubtar-ho”, va reivindicar. Serret va recordar, a més, que “organitzar un referèndum no és un crim d’acord amb el Codi Penal espanyol” i, en segon lloc, el reconeixement de l’ONU però també d’altres organismes internacionals que la llibertat d’expressió i opinió d’un poble “inclou determinar lliurement” el seu futur polític.

En darrer terme, la consellera, que s’enfronta a la petició fiscal d’un any d’inhabilitació i 12.000 euros de multa, va indicar que la sentència del TC sobre l’Estatut havia tancat la via política i democràtica a la millora de l’autogovern de Catalunya: “El conflicte polític d’arrels democràtiques va viure una escalada. La sentència va menystenir la legitimitat dels legisladors i de la ciutadania i va tancar la via democràtica d’avançar cap a l’autogovern.”

Abans que el judici quedés vist per a sentència, la fiscal Neus Pujal va repetir que a Serret no se la jutja per les idees sinó per desobediència als tribunals. Respecte a triar entre el mandat del Parlament i les ordres del TC, la fiscal no es va estar d’opinar que es tornaria al “caos” i a “una època anterior al contracte social” si se sotmetessin a ponderació les resolucions judicials.

L’advocat Iñigo Iruin va advertir que no hi pot haver “subordinació” de jerarquia entre el TC i una consellera i que la reforma del 2015 ha convertit el TC en un executiu polític.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2271902-serret-considerava-un-deure-complir-el-mandat-de-fer-l-1-o.html

2271902



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona