Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Detenen el corresponsal a Rússia de ‘The Wall Street Journal’ acusat d’espionatge

Evan Gershkovich s’enfronta a càrrecs que poden comportar una pena de fins a vint anys de presó

Un tribunal rus ha dictat dos mesos de presó preventiva per al periodista

El Servei Federal de Seguretat (FSB) rus ha detingut el periodista nord-americà Evan Gershkovich, corresponsal de ‘The Wall Street Journal’ a Rússia, per presumpte espionatge, segons informa aquesta entitat i recull d’agència Efe. Posteriorment, el tribunal de Lefòrtov de Moscou ha dictat dos mesos de presó preventiva per al periodista.

Segons les autoritats russes, Gershkovich, que ha estat detingut a la ciutat de Iekaterinburg, la capital dels Urals, “recopilava per encàrrec de la part nord-americana informacions secretes sobre les activitats d’una de les empreses del complex militar industrial rus”. El mitjà independent Meduza assenyala que el periodista, que s’enfronta a càrrecs que poden comportar una pena de fins a vint anys de presó, era a la ciutat recopilant informacions sobre l’actitud de la població russa respecte els mercenaris del grup Wagner.

Una font dels serveis de seguretat esmentada per l’agència TASS ha afirmat que Gershkovich s’ha declarat no culpable davant del jutge i que el cas ha estat classificat d’altament secret per la informació rellevant que conté.

Prèviament, el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, ha dit que el reporter ha estat atrapat in fraganti pel FSB i, en ser preguntat sobre la possibilitat que Rússia prengui mesures contra altres informadors del diari nord-americà, incloent-hi la possible expulsió de país, el portaveu del Kremlin ha afirmat que “els periodistes acreditats que treballen normalment podran continuar treballant”. La portaveu del ministeri d’Afers Estrangers de Rússia, Maria Zakhàrova, també s’ha referit a la detenció de Gershkovich i ha escrit al seu canal de Telegram que el que el reporter feia a Iekaterinburg “no té res a veure amb el periodisme”. “Lamentablement no és la primera vegada que l’estatus de ‘periodista estranger’, la visa com a periodista i l’acreditació són usades per estrangers al nostre país per encobrir activitats que no són periodístiques”, ha afegit.

Per la seva banda, el diari ‘The Wall Street Journal’ ha negat “enèrgicament” en un comunicat publicat a la seva pàgina web les acusacions del govern rus contra el seu corresponsal i n’ha exigit l’alliberament immediat. El rotatiu ha assenyalat que el periodista, que és nord-americà, treballa a la seva delegació de la capital russa i cobria esdeveniments a Rússia i ha afegit que envia tota la seva “solidaritat amb Evan i la seva família”.

El cas de Pablo González

Evan Gershkovich no és l’únic periodista detingut acusat d’espia, ja que el basc Pablo González fa més d’un any que està empresonat en règim d’aïllament en un centre penitenciari de Polònia acusat d’espiar en favor de Rússia. Amnistia Internacional (AI) va demanar recentment la posada en llibertat de González, que el setembre passat va portar el seu cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg.

Detingut el pare de la nena que va fer un dibuix contra la guerra a Ucraïna

Alexei Moskaliov, pare d’una nena de 13 anys que va pintar un dibuix antibèl·lic i que està en un centre de menors després de la investigació oberta contra el seu progenitor, ha estat detingut avui dijous, segons informen diversos mitjans russos i recull l’agència Efe. Segons el canal de Telegram Sota, Moskaliov ha estat detingut a Minsk després de fugir de l’arrest domiciliari la nit anterior a ser condemnat dimarts per la justícia russa a dos anys de presó per dos casos de “desacreditació” de les Forces Armades de Rússia amb comentaris a les xarxes socials, que Moskaliov afirma que no va fer i que la seva pàgina a Odnoklassniki va ser ‘jackejada’ diverses vegades. El seu advocat, Dmitri Zajvatov, ha assenyalat a Telegram que encara no s’ha pogut comunicar amb el seu client per conèixer els detalls de la detenció. La vista en el procés per treure-li a Moskaliov la custòdia de la seva filla Masha està prevista per al proper 6 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona