Política

Argimon es desmarca de la decisió de suspendre la vacunació per la covid a policies i guàrdies civils

L’exconseller i l’exsecretari general de Salut durant la pandèmia declaren al jutjat

Ramentol assegura que es va prendre de forma “col·legiada” i seguint “criteris tècnics”

L’exconseller de Salut i secretari de Salut Pública durant la pandèmia, Josep Maria Argimon, s’ha desmarcat aquest dijous davant del jutge de la decisió que va prendre el govern de suspendre la vacunació contra la covid-19 dels policies nacionals i guàrdies civils destinats a Catalunya i ha al·legat que el calendari d’immunització no era responsabilitat seva.

Argimon i l’exsecretari general del departament de Salut Marc Ramentol han declarat aquest dijous com a investigats davant el jutge que instrueix la querella presentada pels sindicats de policies i guàrdies civils JUCIL, JUPOL, SPP i AEGC, pel retard en la vacunació d’agents d’aquests cossos destinats a Catalunya, entre el febrer i el març del 2021. Argimon, que va ser conseller de Salut fins que Junts va abandonar el govern el mes d’octubre passat, s’ha escudat davant del jutge que, com a secretari de Salut Pública, no era responsabilitat seva decidir quan es paralitzava o reactivava la vacunació de els agents estatals. Sí que ha explicat que ell es va mostrar en contra de suspendre la vacunació un cop ja s’havia convocat els agents estatals.

Per la seva banda, Ramentol ha afirmat que la decisió d’endarrerir la vacunació a policies nacionals i guàrdies civils va ser “col·legiada” però basant-se en “criteris tècnics”, sense motivació política. Segons fonts jurídiques citades per Efe i ACN, els criteris tècnics per prendre la decisió es basaven en la major disponibilitat de dosis d’Astra Zeneca, que es van demostrar més efectives en els majors de 60 anys, col·lectiu que es va voler prioritzar, tot i que ja s’havia començat a vacunar serveis essencials com mestres i sanitaris, a més de mossos i policies locals.

Tant Argimon com Ramentol han recordat que a l’inici del calendari faltaven dosis i que per això es va prioritzar la població més vulnerable, com la de més edat o problemes mèdics. També han al·legat que la Delegació del govern espanyol a Catalunya va trigar en donar-los el cens d’agents, cosa que les acusacions dels sindicats Jucil i Jupol neguen.

La denúncia presentada pels sindicats policials sosté que la Generalitat va paralitzar la vacunació dels guàrdies civils i policies nacionals fins que, l’abril del 2021, el TSJC va donar un ultimàtum al Govern perquè vacunés de manera “immediata” agents d’aquests cossos, de manera que en un termini de deu dies s’assoleix la mateixa proporció que als Mossos d’Esquadra.

En la compareixença davant el titular del jutjat d’instrucció número 17 de Barcelona, a la qual no ha assistit la Fiscalia, els investigats s’han negat a respondre les preguntes de les acusacions exercides pels sindicats policials i només ho han fet a les de les seves defenses, sense aclarir de qui va ser la decisió de suspendre la vacunació de policies nacionals i guàrdies civils que va acabar provocant el retard en la immunització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona