Política

XILE

La ultradreta s’imposa a les constituents

L’ultradretà Partit Republicà, liderat per José Antonio Kast, va arrasar en les eleccions constituents de Xile celebrades diumenge. Amb el 99% dels vots escrutats, es va imposar amb un 35,5% dels sufragis, que li atorguen com a mínim els 20 consellers que li calen per tenir poder de veto a l’òrgan constitucional, va informar l’agència Efe. Kast, partidari de mantenir l’actual Constitució, defensa aferrissadament el model de neoliberalisme econòmic que va prevaldre a Xile durant la dictadura militar de Pinochet.

En segon lloc, amb un 28,5% dels vots, va quedar la llista conjunta Unitat per Xile, que agrupa el gruix dels partits oficialistes, entre els quals hi ha el Frente Amplio, del president Gabriel Boric. En tercera posició va quedar la dreta tradicional, aplegada en la coalició Xile Segur, dins de la qual hi ha la UDI, Renovació Nacional i Evópoli, amb un 21% dels vots. Tot per Xile va obtenir el 9% dels vots i el populista Partit de la Gent va obtenir el 5,5% dels suports. Així doncs, el bloc dretà suma més de 30 escons, que, si es confirma una aliança per elaborar la nova Carta Magna, representen majoria absoluta. “Avui podem respirar alleujats; que mai més el sectarisme s’apoderi de la nostra pàtria”, va declarar Kast, que considera que el govern ha de garantir “l’ordre, la pau i la prosperitat”. Kast surt també reforçat amb vista a les presidencials del 2025.

La reacció de Boric

Per la seva banda, el president xilè, Gabriel Boric, va demanar a l’ultradretà Partit Republicà “actuar amb saviesa i temperància”, i va instar la formació a “no cometre els mateixos errors” del primer procés constitucional, dominat per l’esquerra i que va fracassar el setembre passat. “Aquest procés no pot ser de vendettas, sinó de posar al davant Xile i la seva gent abans que els interessos partidistes o personals”, va assenyalar Boric.

Els 50 consellers elegits prendran possessió el 7 de juny i tindran cinc mesos per elaborar una proposta de Constitució, que es votarà el 17 de desembre.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2286436-la-ultradreta-s-imposa-a-les-constituents-de-xile.html?cca=3

2286436



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona