Política

regne unit

L’FBI destapa un complot per matar Elisabet II durant una visita als EUA el 1983

Segons documents desclassificats, l’agència d’investigació va donar credibilitat a l’amenaça d’un home, simpatitzant de l’IRA

L’Oficina Federal d’Investigació (FBI) dels Estats Units ha desclassificat una sèrie de documents relacionats amb els viatges als EUA d’Elisabet II, després de la seva mort el setembre del 2022, que revelen un possible complot per assassinar-la fa quaranta anys. L’FBI, l’agència que es va encarregar de la seguretat d’Elisabet II durant les seves visites als Estats Units, va donar credibilitat a l’amenaça d’un home, simpatitzant de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), segons recull l’agència Efe.

Un oficial de la Policia de San Francisco, Califòrnia, va advertir els agents federals que el sospitós, que freqüentava un pub irlandès de la ciutat californiana, havia dit que volia venjar-se de la mort de la seva filla que “havia estat assassinada a Irlanda del Nord per una bala de goma”. L’amenaça, segons l’informe, va tenir lloc el 4 de febrer de 1983, aproximadament un mes abans de la visita d’Elisabet II i el seu marit, Felip d’Edimburg, a Califòrnia. L’home, diu, l’informe “anava a intentar atacar a la reina Elisabet II llançant algun objecte des del pont Golden Gate, al pas del Britannia, el iot de la família reial britànica, o quan visités el Parc Nacional de Yosemite”. En resposta a l’amenaça, explica Efe, l’FBI va plantejar “tancar les passarel·les del pont Golden Gate a mesura que s’apropés el iot”. No està clar les mesura que es van prendre al parc de Yosemite, però la vista es va dur a terme.

Els documents han estat publicats a The Vault, el web d’accés públic de l’FBI i inclou informes relacionats amb les diverses visites de la reina als EUA, que es remunten a 1876.

Tot i que els documents indiquen que l’amenaça contra Elisabet II a San Francisco no va passar de ser una advertència d’una persona enfadada, “recullen clarament una font persistent de perill potencial per la reina cada vegada que visitava els Estats Units: l’IRA i els seus simpatitzants”, precisa la cadena nord-americana NBC News citada per l’agència Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona