Política

turquia

Turquia torna a les urnes en una cursa en què Erdogan surt amb avantatge

Els sondejos donen a l’actual mandatari com a guanyador de la segona volta de les presidencials

Turquia té una nova cita amb les urnes aquest diumenge. És la segona volta de les eleccions presidencials. És la primera vegada en la història del país que dos candidats disputen la presidència en una segona volta, després que cap dels aspirants hagués assolit la majoria absoluta el 14 de maig passat.

El president en funcions i candidat a la reelecció, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, va estar a un pas d’aconseguir-se en obtenir el 49,51% dels vots, més de quatre punts de diferència que el seu principal adversari, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu (44,9%). Entre tres i quatre punts és l’avantatge que les enquestes donen ara a Erdogan.

A diferència de la primera volta, en què tots els sondejos donaven com a cavall guanyador Kiliçdaroglu, en aquesta segona és l’actual mandatari el que surt en millor posició en aquesta decisiva cursa electoral, en la qual Turquia haurà de triar entre continuïtat o canvi.

Tot i que es preveia que aquests comicis serien els de la fi de l’era Erdogan després de dues dècades al capdavant del país, de la criticada gestió dels devastadors terratrèmols de principis de febrer i de la greu crisi econòmica que travessa Turquia, el canvi de cicle sembla que haurà d’esperar.

Erdogan ho té tot a favor per guanyar i retenir el poder cinc anys més. A favor seu té la victòria per majoria absoluta del seu partit, l’AKP, en les legislatives que van celebrar-se juntament amb la primera volta de les presidencials, a més del suport del tercer candidat més votat el 14 de maig, l’ultranacionalista Sinan Ogan.

La cita d’aquest diumenge a les urnes transcendeix l’àmbit local. Aquests comicis també són clau per definir la política exterior del país. Ankara és membre de l’OTAN i manté bloquejada l’adhesió de Suècia a l’Aliança Atlàntica. Definirà la relació de Turquia amb Rússia en plena invasió russa d’Ucraïna i també està en joc quina serà la relació d’Ankara amb la Unió Europea i els Estats Units, que sota el mandat d’Erdogan cada cop ha estat més tensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona