Política

pròxim orient

Erdogan s’imposa i liquida l’opció de canvi a Turquia

L’actual president supera l’opositor Kiliçdaroglu en la segona volta de les presidencials

El canvi de cicle polític a Turquia haurà d’esperar després que l’actual president, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, hagi aconseguit un tercer mandat de cinc anys en imposar-se a l’opositor socialdemòcrata, Kemal Kiliçdaroglu, en la segona volta de les eleccions presidencials celebrades aquest diumenge al país.

El president del Consell Suprem Electoral (YSK), Ahmet Yener, ha informat que amb el 99,5% del vot escrutat Erdogan lidera el recompte amb el 52,1% del suport, davant el 47,9% de Kiliçdaroglu, que encapçala l’aliança opositora. Uns resultats que coincideixen amb els publicats per l’agència oficialista Anadolu i la privada Anka, pròxima a l’oposició

Erdogan no ha esperat a conèixer aquests resultats per reivindicar la victòria. Ha comparegut davant els seus seguidors al barri d’Uskudar, a Istanbul, molt abans, quan les dades preliminars el donaven ja com a guanyador. I és que aquesta ha estat la seva victòria més difícil d’assolir. És la primera vegada que ha hagut d’anar a una segona volta, perquè no va assolir la majoria absoluta en la cita a les urnes del 14 de maig passat.

Entonant una cançó amb els seus seguidors, l’actual president ha declarat: “Hem completat la segona volta de les eleccions presidencials amb el favor de la nostra nació”, ha dit el mandatari. “Hem guanyat de tal manera que ningú ha perdut. L’única vencedora és Turquia”, ha afegit en la seva primera compareixença recollida per TRT Haber. “De la mateixa manera que us he estat lleials durant vint anys”, ha continuat el líder del governamental Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), visiblement feliç. Erdogan no ha perdut l’ocasió per carregar contra el seu adversari i advertir que els socis de Kiliçdaroglu li passaran factura pels resultats.

Erdogan va camí, doncs, del quart de segle al poder, després dels onze anys com a cap de govern i els nou com a president, superant els quinze anys del fundador de la República de Turquia, Mustafa Kemal Ataturk.

Aquests vint anys de governança no sembla que hagin passat factura al mandatari, com tampoc la crisi econòmica que viu el país ni la criticada gestió dels devastadors terratrèmols que van sacsejar el país el febrer passat.

Erdogan podrà governar amb comoditat, ja que el seu partit té el control del Parlament, després d’obtenir la majoria absoluta en les eleccions legislatives celebrades fa quinze dies juntament amb la primera volta de les presidencials. A més, l’oposició, que per primer cop s’ha presentat unida a les urnes, pot quedar molt tocada amb aquesta nova victòria d’Erdogan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona