Política

Final de cicle de Junts a Girona amb un empat PSC-Guanyem

Sílvia Paneque recupera el tron per als socialistes amb 656 vots més que Lluc Salellas i s’acosta a l’alcaldia

La derrota de Gemma Geis i Quim Ayats contrasta amb la pujada de la dreta espanyola

El final de l’hegemonia de Junts –abans CiU– es va certificar ahir a Girona d’una manera inesperada. L’empat a 8 regidors entre el PSC de Sílvia Paneque i Guanyem, encapçalat per Lluc Salellas, acosta l’alcaldable socialista a l’alcaldia. L’exconsellera Gemma Geis (Junts) va ser la perdedora de la nit, igual que Quim Ayats (ERC).

Després d’un sondeig inexacte de TV3 i Catalunya Ràdio –Junts era la vencedora amb 9 regidors, pels 8 del PSC i els 4 de Guanyem i ERC a les vuit del vespre–, l’escrutini va capgirar les coses i el PSC va dur la iniciativa en tot moment. Al final, en el tercer intent, Paneque va guanyar les eleccions, amb 656 vots més que Lluc Salellas, que també es presentava per tercer cop.

La victòria acosta Paneque a l’alcaldia, però no la hi garanteix. La cinquena persona que presidirà el ple després de Joaquim Nadal, Anna Pagans, Carles Puigdemont i Marta Madrenas se sabrà el 17 de juny. “La ciutadania no entendria qualsevol altra combinació que no lideri el PSC”, va dir, amb referència a un hipotètic tripartit independentista.

El PSC va millorar els resultats de fa dotze anys –Pia Bosch en va aconseguir 7, per sota dels 11 del guanyador, Carles Puigdemont– i va quedar a prop dels 10 regidors del 2007 de la vencedora Anna Pagans. Guanyem va tenir l’assalt a la plaça del Vi a tocar, a 656 vots del PSC. Lluc Salellas, eufòric, defensa un acord amb Junts i ERC, que ni Geis ni Ayats tenien esma per valorar. “Érem conscients que hi havia el desgast de governar i potser ens ha faltat temps”, va dir Geis, molt decebuda. Ayats deia que cal “reflexionar”.

La pitjor participació

Lluny del 65% de fa quatre anys, la participació d’ahir va ser la pitjor des del 1979. Poc més de la meitat dels electors (34.822 de 68.515) van dipositar el vot dins de l’urna –hi havia 18 col·legis i 104 meses–. Fins ahir, la participació més baixa havia estat el 51,29% del 2007, segons una anàlisi feta per l’agència ACN.

LES FRASES

Som la llista més votada. Estem molt convençuts que el canvi s’imposa i no entendríem altres combinacions
Sílvia Paneque
cap de llista del psc
Hem obtingut un resultat històric. La gent ha votat canvi i hi ha una majoria independentista clara, amb 17 edils de 27
Lluc Salellas
cap de llista de guanyem

El PP i Vox en lloc de Ciutadans

El PP va posar fi a quatre anys de travessia en el desert i tornarà al ple de l’Ajuntament de Girona, igual que l’extrema dreta espanyola de Vox (un regidor cadascun). Els populars van obtenir el 5,2% dels sufragis i Vox, amb l’exedil popular Xavier Domínguez (1996-2003), el 5,1%. El president del PP a la demarcació de Girona, Jaume Veray, tornarà al saló de sessions de l’Ajuntament, que ja havia ocupat entre el 1996 i el 1999. “Treballem per Girona i buscarem consensos”, va dir ahir Veray. Ciutadans desapareix del ple: va passar dels 2.891 vots del 2019 als 198 d’ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona