Política

El PSC guanya més força a la Diputació de Barcelona

Puja de 16 a 18 diputats i Junts, gràcies als bons resultats de Trias a la capital , passa de 7 a 11 representants

La victòria socialista en vots a Catalunya es traduirà també a les diputacions. A la de Barcelona, per exemple, el PSC guanya pes. Passarà de 16 a 18 diputats. Junts, gràcies sobretot al bon resultat de Xavier Trias a Barcelona augmentar el nombre de diputats de 7 a 11 i igualarà ERC, que suma una altra patacada ja que baixa de 16 a 11 diputats. Els socialistes podran mantenir el control en una institució que han pogut governat aquests quatre anys després del polèmic pacte amb Junts, un acord que no es va mai posar a votació de la militància. Junts, en canvi, sí que va trencar el govern de coalició amb ERC. L’extrema dreta entrarà a la institució amb un diputat de Vox.

A Girona Junts, tot i que perd l’Ajuntament de la capital, continuarà essent el partit amb més representants a la Diputació amb 10, un menys que fins ara. ERC també en perd un i els socialistes, guanyen un diputat. L’extrema dreta de Vox, en aquest cas, no obté representació.

L’ascens dels socialistes també tindrà efectes a la Diputació de Tarragona. El partit de Salvador Illa passa de set a vuit diputats i iguala Junts com a segona força rere ERC, que podrà mantenir la presidència. Vox aconsegueix col·locar-hi per primer cop un dels seus representants. Ciutadans, com a tot arreu, desapareix també d’aquest mapa.

A la demarcació de Lleida hi ha un tomb i la presidència podria canviar de mans. Un altre revés, de fet per a ERC, que passa d’11 a 8 diputats i veu com la majoria se la queda Junts, sota el nom de Compromís Municipal, amb deu diputats. El PSC passa de tres a quatre diputats, i podria tenir la possibilitat de pactar amb els republicans per controlar l’organisme.

Els resultats dels presidents

Els presidents de les diputacions van acabar la jornada amb regust diferent. Els més triomfants van ser Núria Marín (PSC), alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, que va mantenir la majoria absoluta al seu municipi amb 13 regidors, un menys que el 2019. En qualsevol cas podrà governar en solitari aspirar, un cop més, a la presidència de l’ens supramunicipal. El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer (Junts), també va revalidar la majoria absoluta a Banyoles (Pla de l’Estany) amb 11 regidors, dos més que el 2019. Es converteix, en aquest sentit, en un dels alcaldes amb més poder de les comarques gironines. Noemí Llauradó (ERC), la presidenta de la de la Diputació de Tarragona, ho tindrà difícil per ser alcaldessa del seu municipi ja que el PSC va obtenir una folgada victòria (8 regidors per 5 dels republicans). El president de la de Lleida, Joan Talarn, sí que va assistir a una victòria del seu partit e Bellvís (6 a 5 al davant de Junts), tot i que l’alcaldessa serà Sílvia Escalé i ell serà tinent d’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs