Política

Crit d’auxili de l’Ajuntament d’Elna per recollir diners per a restaurar la Maternitat

El municipi inicia una campanya de donacions per fer front als importants costos de les obres per reparar les esquerdes localitzades que han obligat a tancar l’equipament

“No ens podem permetre de tancar un lloc de memòria”, afirma l’alcalde

L’Ajuntament d’Elna ha impulsat una campanya pública de donacions per poder fer front a les “costoses” obres de restauració de la Maternitat Suïssa d’Elna que haurà de realitzar per arreglar les esquerdes detectades a l’edifici i que van obligar a tancar el monument al públic a finals d’abril.

L’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia, ha explicat que els tècnics municipals treballen intensament per poder reobrir una part de l’edifici cap al 10 de juny i amb el seu horari habitual, de 10h a 19h. Està previst instal·lar al jardí una “versió” de l’exposició permanent que hi ha a l’interior amb vint cartells. Els visitants també podrien accedir en petits grups a les sales de projecció de la planta baixa de la Maternitat i a la botiga.

Garcia, que ha demanat, de moment de forma informal, ajut a la Generalitat i altres institucions catalanes, fa una crida a col·laborar en les donacions perquè “no ens podem permetre de tancar un lloc de memòria” com és la Maternitat. “Hem de mantenir aquesta història viva, per acollir joves, estudiants i escolar”, afirmat.

A l’històric equipament fundat per la mestra i voluntària suïssa Elisabeth Eidenbenz l’any 1939 en un palauet de la població nord-catalana, al Rosselló, hi van néixer 597 nadons, fills de refugiades de la Guerra Civil que es trobaven als camps d’Argelers, Sant Cebrià i Ribesaltes. L’edifici es va convertir en oasi de tranquil·litat per a les dones embarassades, que en el seu final de la gestació i durant els primers mesos posteriors al naixement de les criatures, s’instal·laven a la Maternitat, on es podien recuperar de la malnutrició i les difícils condicions amb què malvivien als camps de refugiats.

Segons explica l’alcalde d’Elna, cada any visiten la Maternitat més de 40.000 persones, un 85% de les quals de Catalunya del sud.

Les obres de restauració que s’hauran de fer en els pròxims mesos (sondejos estructurals, refecció de la coberta, dels bastiments, de les cornises i de la cúpula, entre d’altres) tenen un pressupost estimat de 870.000 euros, segons informa l’Ajuntament d’Elna. La situació imprevista detectada per un control tècnic a finals d’abril i la urgència de les obres i el costós pressupost ha portat ara a l’Ajuntament d’Elna a fer una crida a la ciutadania per aportar donacions que ajudin a sufragar, segons l’alcalde, aproximadament la meitat del que s’ha pressupostat, és a dir, un mínim de 435.000 euros.

Tot i que Nicolas Garcia i la direcció de la Maternitat explicaran els detalls de tot plegat aquest dimarts, ja han avançat les diferents modalitats per poder fer els donatius, que recorden tindran el rebut adient per a rebre deduccions fiscals.

Així es podran fer donacions a través d’un pagament en efectiu directament al recinte de la Maternitat; un xec amb la referència de la Régie de recette de la Maternité Suisse per enviar a la direcció Mairie d’Elne, 14 Boulevard Voltaire, B.P. 11 Elne cedex o a les urnes implantades en els diversos monuments ; o a través d’una transferència bancària al número IBAN : FR38 3000 1006 31C6 6300 0000 077.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona