Política

turquia

La victòria electoral d’Erdogan a Turquia deixa un país dividit

El principal desafiament del reelegit president turc serà sanejar l’economia

Felicitat per la comunitat internacional i aclamat pels seus seguidors a Turquia, el president Recep Tayyip Erdogan, reelegit diumenge en segona volta per un tercer mandat de cinc anys amb el 52,1% dels vots, dirigirà les regnes d’un país profundament dividit i amb una difícil situació econòmica.

Erdogan s’encamina cap al quart de segle al poder, posicionant-se com una figura política clau d’aquest segle i de Turquia. El líder del governamental partit islamista AKP ha aconseguit el seu tercer mandat presidencial consecutiu davant el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu (47,9%), que havia agrupat darrere seu la major part de l’oposició i de la societat turca, des dels kurds i d’esquerres a nacionalistes, en la que semblava la cita definitiva per un canvi de cicle polític al país.

Erdogan ha rebut nombrosos missatges de felicitació de dirigents internacionals, segons informa l’agència Efe. El primer a felicitar-lo ha estat el rus Vladímir Putin. També l’ha felicitat el president dels EUA, Joe Biden; el francès Emmanuel Macron, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, entre d’altres. Uns missatges, indica Efe, que més enllà de l’habitual cortesia diplomàtica, demostren la imatge de líder mundial que Erdogan ha anat creant al llarg d’aquestes dues dècades al poder, primer com a cap de govern (2003-2014) i després com a president del país.

Aquest tercer mandat al capdavant de Turquia no li ha estat fàcil d’aconseguir. Per primera vegada va haver de sotmetre’s a una segona volta. El repartiment del vot mostra una Turquia dividida en dues, amb projectes molt diferents, un amb una mirada progressista i l’altra profundament conservadora, que va dur el país a abandonar el Conveni d’Istanbul sobre la prevenció i la lluita contra la violència de gènere i manté una persecució constant contra la minoria kurda.

De fet, després de proclamar-se guanyador dels comicis, Erdogan va retirar la promesa d’excarcerar Selahattin Demirtas, antic líder de la tercera força del Parlament turc, el partit prokurd i d’esquerres HDP.

En la celebració de la victòria, diumenge, Erdogan va cantar una cançó amb una multitud de seguidors a Istanbul i va carregar contra els líders de l’oposició, especialment contra Kiliçdaroglu. El socialdemòcrata, per la seva banda, després d’admetre la derrota i qualificar aquestes eleccions d’injustes, va apel·lar a la unitat i es va comprometre a continuar lluitant per la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona