Política

Tres alcaldies de rècord

Gael Rodríguez, que als 19 anys votava per primer cop a Portbou, obté la majoria absoluta amb 6 edils de 9

Moradell, a Torroella de Fluvià, i Vilà, a Fogars, resisteixen des del 1979

Les comarques gironines han assolit, en aquestes eleccions municipals, tres rècords democràtics. La fita més destacada, però, s’adjudica al nouvingut, un Gael Rodríguez que va bastir, de zero, una llista adscrita al PSC (Sumem per Portbou) amb 18 anys, i que ahir, votant per primer cop als 19 anys, va assolir la majoria absoluta al municipi, amb sis regidors de nou al futur ple. Rodríguez ahir encara no ho havia assimilat: “No puc expressar el que sento amb paraules. Volíem guanyar, però a la tarda no pensàvem que ho aconseguiríem”, admetia ahir, desbordat de felicitacions. “En dec haver rebut més de 400 per WhatsApp, 100 per Instagram, i moltíssimes trucades”, també de la premsa, reconeixia, a més de “petons i abraçades, algunes amb llàgrimes d’emoció pel carrer”, reblava.

Rodríguez envia a l’oposició Xavier Barranco (Junts) i promet diverses obres emparaulades amb el govern estatal del PSOE, com ara la potenciació i modernització de la terminal de mercaderies o bé l’eixamplament del tram de l’N-260 fins a la frontera, una assignatura pendent que va afavorir que hi hagués víctimes als incendis del juliol del 2012, perquè els vehicles pesants hi queden entravessats. Per als 100 primers dies, es posa com a repte “incrementar la neteja i embellir el que es pugui perquè el poble funcioni per als negocis i tot estigui tranquil”.

Els ‘degans’ continuen

A Torroella de Fluvià continuarà quatre anys més el també socialista Pere Moradell, el degà dels alcaldes gironins, amb permís de l’altre batlle veterà que resisteix a Catalunya des del 1979, a Fogars de la Selva –demarcació de Barcelona però part de la comarca gironina–, l’independent Josep Vilà. Tots dos van revalidar diumenge les respectives majories absolutes que han ocupat de manera ininterrompuda des de fa 44 anys, quan encara no havien assolit la trentena d’anys.

Moradell, avesat a les felicitacions per dotzè cop, bromejava: “El temps ens dona la raó”, i prometia aguantar tot el mandat, com ha fet sempre, amb coses per fer, i després de millorar l’ajustat resultat del 2019, quan va guanyar per un sol vot, amb una participació que ha pujat. A Fogars, Vilà refermava la “il·lusió, però més que per guanyar per un projecte col·lectiu” que transcendeix a la resta de la llista, com ara assolir un geriàtric, la llar d’infants, la depuradora emparaulada amb l’ACA o una protecció de la Tordera qüestionada pels ecologistes. Als 71 anys vol tancar mandat si la salut no li ho impedeix ni els motius personals. El 2027, ara mateix, ningú gosaria descartar-los d’una nova campanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona