Política

kosova

Almenys 50 ferits en xocs entre manifestants serbokosovars i forces de l’OTAN

La població d’origen serbi, majoritaris a la regió, no reconeixen el resultat de les eleccions

Almenys 50 persones han estat ateses aquest dilluns amb lesions lleus durant una protesta de serbis en el nord de Kosova que va ser dispersada amb gasos lacrimògens i bombes d’atordiment per forces de la missió KFOR de l’OTAN.

Els serbis, que són una minoria a Kosova, però el grup majoritari en el nord del país, protestaven davant l’Ajuntament de la localitat de Zvecan per a exigir la retirada del nou alcalde, de la majoria albanesa.

Segons el portal Kossev, la KFOR va haver d’intervenir quan els serbokosovars es van negar, malgrat la crida dels seus líders polítics, a permetre el pas de dos vehicles de la policia especial kosovar que estaven bloquejats entre els manifestants des del matí.

Els manifestants exigeixen la retirada de tots els policies especials que es troben en l’edifici de l’Ajuntament i alguns mitjans asseguren que se senten trets.

Més de 50 persones van ser ateses en un hospital per malalties causades per intoxicació amb gas lacrimogen i per contusions, tres d’ells van ser hospitalitzats i una altra persona va sofrir ferides greus de bala i la seva vida està en perill, va informar el director del Centre Clínic de Mitrovica, Zlatan Elek, segons l’emissora N1.

Centenars de serbis s’han manifestat avui en tres municipis del nord de Kosova per a exigir la retirada dels Ajuntaments dels nous alcaldes elegits l’abril passat en unes eleccions boicotejades per la comunitat sèrbia, majoria en aquests municipis.

Soldats de la missió KFOR, encarregada de vigilar la seguretat a Kosova, es van desplegar entre unitats de la policia especial kosovar, que es troba enfront de les instal·lacions municipals, i els manifestants.

Els serbis del nord de Kosova no reconeixen l’autoritat dels nous alcaldes, triats l’abril passat en uns comicis en els quals la participació va ser de només el 3% a causa del boicot dels serbis, que són minoria a Kosova però gran majoria en quatre municipis del nord kosovar.

Les eleccions van ser organitzades després que els representants dels serbokosovars es retiressin el novembre passat de les institucions de Kosova per a denunciar la discriminació que, asseguren, sofreixen per part del govern central.

Pristina ha rebutjat la proposta de l’ambaixador dels Estats Units, Jeffery Hovenier, perquè, en interès de la desescalada, els nous alcaldes exerceixin els seus càrrecs des d’altres instal·lacions.

Kosova, antiga província sèrbia poblada per una gran majoria d’albanesos, va proclamar en 2008 la seva independència, que Sèrbia no reconeix.

Tots dos països negocien la normalització de les seves relacions sobre un nou pla de la Unió Europea, secundat pels Estats Units, en un procés interromput amb freqüència per l’esclat de tensions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona