Política

GIRONA

Paneque i Salellas no volen compartir l'alcaldia de Girona

Els caps de llista del PSC i de Guanyem a Girona, Sílvia Paneque i Lluc Salellas, respectivament, descarten compartir l’alcaldia fins al 2027 i ostentar la vara dos anys cadascun. Per Paneque, la vencedora de les eleccions, “és una fórmula que no convé a la ciutat” mentre que Salellas se sent legitimitat per governar quatre anys amb el suport de les forces sobiranistes (Junts i ERC), al marge del PSC.

Les dues formacions, separades per 656 vots, tenen 8 regidors. Paneque sosté que ha de presidir el ple. “El nostre vot és molt transversal i hem de liderar el canvi, que és el que ha votat la ciutadania.” El “càstig” rebut per Junts i ERC els hauria de dur –diu– a l’oposició. “Hem de fer els possibles per traslladar el resultat de les eleccions a la institució. Un govern fort per quatre anys [amb el PSC a l’alcaldia] és la proposta que ja he fet a Guanyem, amb qüestions com ara la mobilitat, l’habitatge i la sostenibilitat com a prioritats. I no ens tanquem que ERC en formi part”, hi afegeix.

Tot i la diferència de vots, però, Salellas sosté que el ple d’investidura del dissabte 17 de juny ha de ser el de la seva proclamació. Ho considera lògic tenint en compte el front comú que han proposat tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), com el secretari general de Junts, Jordi Turull, després de la pujada de l’extrema dreta en els comicis autonòmics, diumenge.

Salellas va analitzar ahir la situació amb una compareixença a la plaça del Vi. Defensa que es veu legitimitat per ser l’alcalde i liderar un “govern sobiranista i progressista”. El portaveu de Guanyem en funcions va desvincular la investidura de l’equip de govern. Va dir que hi ha més d’una fórmula per triar qui l’integra. Va admetre que fins al 17-J seran “unes setmanes tenses i complexes”, però que se sent “acompanyat” pels regidors i els adherits.

Ara, “regeneració”

L’èxit de Guanyem demostra que “la gent vol regeneració i una manera diferent de fer política”, afirma Cristina Andreu, número 2 i regidora a l’oposició en funcions. Per Andreu, la seva formació ha estat construint els últims quatre anys “un altre model des de la transversalitat i amb l’eficiència energètica i l’habitatge com a principals eixos”.

Per Andreu, haver obtingut vuit regidors és un aval al camí fet i a la manera de funcionar. Valora que els nous companys de candidatura han ajudat a bastir un programa al costat de la ciutadania, “que ha donat fruits”. El lema de campanya de Guanyem, És ara, es podria coronar a la plaça del Vi.

D’altra banda, la Coordinadora Antimonàrquica de Girona considera que la victòria “del PSOE” és una mala notícia. Per això, la coordinadora demana que Salellas sigui el batlle i lideri un equip de govern “amb la fórmula que sigui, amb un pacte amb Junts o un amb ERC o un tripartit amb Junts i ERC”. Junts té 6 regidors i ERC, 3.

La Coordinadora considera que el PSOE “incompleix la majoria dels pactes” i adverteix que si alguna formació dona suport a Paneque, “serà expulsada immediatament de la Coordinadora”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona